Claes och Magdalena cyklar Vätternrundan på tandemcykel Claes Håkansson och Magdalena Göransson är vana cyklister. Nu väntar ett nytt äventyr – Vätternrundan på den hembyggda tandemcykeln. Målet är att cykla runt sjön på under tio timmar.
Här är tandemcykeln som de ska cykla på. Endast vevpartierna och ramen är kvar som originaldelar, resten har Claes fixat själv. Cykelns vikt har reducerats från 27 till 16 kilo.
Artikel

Claes och Magdalena cyklar Vätternrundan på tandemcykel

2021-06-23

Vätternrundan är cykelloppet som är öppet för alla. Så även för att ta sig runt sjön med gemensamma pedalkrafter.
     Claes Håkansson gick från idé till verklighet och byggde en tandemcykel inför årets runda.
     – Målet är att cykla på under tio timmar, säger Claes.

Det börjar bli trångt i garaget hemma hos Claes och hans sambo Magdalena Göransson. Tandemcykeln blev tvåhjuling nummer tolv, men så har familjen också ett gediget cykelintresse.
    – Det är cykling för hela slanten, och triathlon. Just nu är det mycket fokus på att cykla tandem inför Vätternrundan, men det blir en del singelåkning också, säger Claes.

Tanken att köra runt Vätternrundan på tandemcykel  har legat och gnagt hos Claes i ett och ett halvt år. På Blocket har det funnits cyklar, men de har antingen varit för dyra eller haft 26-tumshjul. Claes vill ha 28 tum.
    – Under våren har det dock dykt upp mängder av cyklar. Bland annat hittade vi vår Peugeot med stålram med rätt form och rätt storlek. Här fanns något att bygga på.

Sagt och gjort. Cykeln köptes och Claes började bygga. Vevpartierna och ramen är original, resten av delarna har Claes plockat från andra cyklar. Och så fanns det, som Claes säger, ”lite grejer liggandes hemma också”.
    Fokus låg på att minska vikten. Efter en och en halv vecka stod cykeln klar, bantad från 27 kilo till 16.
    – Allt onödigt är borttaget och nu har vi gjort två långrundor med den, en på nio och en på 16 mil. Fortfarande märker man av att det är tungt, framför allt uppför, men det är bara att kämpa på. Innan loppet ska vi se till att ha några 20-milarundor i benen.

Flera rundor runt Vättern tidigare

Både Claes och Magdalena har cyklat runt Vättern förr. Nu ligger i stället utmaningen i att göra det på en tandem.
    – Den största skillnaden är vikten. Nu är det två kroppar och en dubbelt så tung cykel, men det är fortfarande bara två bromsar. Tandemcykling handlar mycket om planering och att ha större marginaler. Det är mycket massa i rörelse när man väl behöver bromsa.
    – Och så kan man inte ligga och frirulla som när man cyklar själv. Här gäller det att hänga med i trampandet på samma frekvens.

Ska ni turas om att sitta fram och styra?
– Vi har provat det och så blir det kanske på Vätternrundan också. Vi är nästan lika långa, så det behövs inte så mycket justering av sadelhöjden.

Både Claes och Magdalena ser fram mot att kunna köra större lopp som Vätternrundan igen. De fanns båda på plats när Brudfjällsracet i Dalsland kördes i mitten av juni och så blir det självklart turer med hemmaklubben CK Wänershof.
    – Allt har varit så konstigt under pandemin, men nu är det bara att sätta i gång och cykla som vanligt igen. Dock är det långt ifrån 2019. Då hade jag kanske 700 mil i benen innan Vätternrundan. Där är jag inte nu.

Nu kan ni snart bocka av tandemcykling runt Vättern. Finns det några andra projekt eller utmaningar som väntar?
– Njae, nu är det detta som gäller, sedan finns inget planerat. Vi hade tänkt cykla ”Den Store Styrkeprøven” i Norge, loppet mellan Trondheim och Oslo på 568 kilometer, men så kom pandemin och då rann det ut i sanden.
    – Nu är det fullt fokus på tandem och Vätternrundan. Sedan får vi se vad som händer.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat


Vill du cykla något av loppen under Cykelveckan 2021.  Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se

Claes Håkansson

Ålder: 51 år.
Bor: Vargön.
Familj: Sambon Magdalena Göransson och två barn.
Cykelklubb: CK Wänershof.
Intressen: ”Det blir mycket träning. Magdalena fick mig att börja med triathlon också, så förutom cykling blir det både löpning och simning. Sedan gillar vi båda naturen, att vara ute i skog och mark. Och så fiske, det är avkoppling.”
Antal Vätternrundor: ”Jag har sex rundor och Magdalena fyra.”

Tandemcykel

Patent relaterade till tandemcykeln började komma i slutet på 1890-talet. Bland annat utvecklade den danske uppfinnaren Mikael Pedersen en tandem 1898 för två personer, men även en som var dubbelt så stor för fyra cyklister.

I dag är många byggda som moderna landsvägs- och off-roadcyklar. Mycket tack vare modern teknik som har utvecklat komponenterna och designen på ramen.

Termen tandem syftar på sätenas placering, inte antalet cyklister, och betyder ”ett spann av två dragare”.