Cykelgänget från Östenssons har tränat tillsammans sedan i höstas. Snart väntar det stora målet – Vätternrundan.
Målet var att alla i gruppen skulle ha minst 100 cykelmil i kroppen. Ett mål som är nått med råge.
Sedan april har Östenssons tränat tre cykelpass i veckan.
Artikel

Chefens utmaning tar Östenssons runt Vättern

2019-05-28

Anders Lindblom, vd på matvarubutiken Östenssons med butiker runt om i västra Östergötland, kastade via mejl ut en utmaning till samtliga anställda.
    ”Om vi är minst tio personer som ställer upp och cyklar Vätternrundan tillsammans så står företaget för anmälningsavgift, kläder och träningsupplägg.”
Responsen lät inte vänta på sig.
    – Några har tyvärr varit tvingade att hoppa av, men nu är vi en grupp på 30 anställda som ska cykla runt Vättern, säger Anders.

Allt började som en vild idé i höstas tack vare ett mejl från Vätternrundan.
    – Det stod att det var sista chansen att anmäla sig till 2019 års lopp, så jag kastade ut frågan till de anställda, på vinst och förlust, säger Anders.
    – Och nu känns det som den lite galna idén börjar bli verklighet…

Med facit i hand kan Anders och resten av cykelgänget, som kommer från samtliga 13 enheter inom företaget, se tillbaka på en både kämpig och spännande resa tillsammans.
    – Det var otroligt tufft till en början. Mer än hälften av gänget hade aldrig suttit på en racer tidigare och på vår första gemensamma provrunda i höstas insåg nog de flesta av oss att oj, oj, oj…
    – Men vi bet ihop, lade upp ett träningsprogram för vintern och våren och övervann rädslan för hastighet och klungkörning. Och nu är vi snart framme vid start.

Varje deltagare har som mål att ha minst 100 mils cykling i kroppen innan start. Något som har uppnåtts genom tre gemensamma träningspass i veckan, med kortare pass på tisdagar och torsdagar och ett lite längre på lördagen.
    Bakom träningsupplägget står Niklas Korall, styckare på Östenssons och inbiten cyklist med flera Vätternrundor i sitt bagage.
    – Niklas var anmäld i en Sub 7-grupp, men valde att hoppa av den och cykla med oss i stället och hans erfarenhet har varit guld värd, säger Anders.
    – Men bara för att målet med 100 mil är uppnått, och det med råge, ska vi inte ha bråttom. Gruppens mål är att tillsammans ta sig runt Vättern på under 14 timmar.

Det var otroligt tufft till en början. Mer än hälften av gänget hade aldrig suttit på en racer tidigare och på vår första gemensamma provrunda i höstas insåg nog de flesta av oss att oj, oj, oj…

Under vintern har gruppen tränat spinning och crossfit tillsammans och sedan april har träningspassen skett på cykeln utomhus.
    Och passen har inte bara lett till ökad kondition och kroppsligt välbefinnande, det har även skapat en helt annan relation mellan de anställda.
    – Helt klart har eventuella gränser suddats ut och en otrolig vi-känsla har skapats. Visst, vi har drabbats av både punkteringar och vurpor och då känns det lite skakigt, men samtidigt har rädslan för fart och att ligga på rulle övervunnits. Det har stärkt oss i att fortsätta.
    – Senaste lördagspasset cyklade vi exempelvis 15 mil, samma längd som Halvvättern, med en snittfart på 28 kilometer i timmen. Vem kunde tro det i höstas?

Med bara veckor kvar till Vätternrundan fortsätter gruppen från Östenssons addera träningsmil in på kontot. Att kroppen fysiskt kommer klara de 30 milen är det nog ingen som tvivlar på, men om nu hjärnan börjar bli trött efter sju–åtta timmar?
    – Fysiskt sett är jag inte det minsta orolig, men vad händer uppe i huvudet? Och hur kommer kroppen att klara all gel och sportdryck som vi komma stoppa i oss? Det är mest sådana tankar som dyker upp, säger Anders.
    – Men först och främst ska det bli väldigt roligt att göra det här tillsammans, att äntligen få starta i loppet som vi har tränat för under så lång tid.

Hur ska ni fira när ni har passerat mållinjen i Motala?
    – Det har vi faktiskt inte pratat om än, men något kul ska vi definitivt göra.
    – Vi har planerat en After Bike efter kommande lördagsträning och då ska vi börja smida planer för hur vi ska fira vår målgång.

Har några nya idéer väckts om att göra fler lopp tillsammans?
    – Bland annat kommer 60 personer från Östenssons springa Blodomloppet i Linköping. Man märker att det ena ger det andra och det är verkligen roligt, säger Anders.
    – Om det blir fler längre lopp får vår vi se, först ska vi beta av Vätternrundan. Men det är jäkligt kul att träna tillsammans, säger Anders.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat


Östenssons

Svensk butikskedja med nio matbutiker runt om i Östergötland, fyra i Motala, två i Vadstena och en i Skänninge, Borensberg och Linköping. Östenssons har också en egen produktion i form av kall- och varmkök, styckcentral och bageri.
    Företaget grundades 1963 av Gösta och Marianne Östensson och har i dag cirka 240 anställda.


Vill du cykla Vätternrundan 300 km eller något av de andra loppen under Cykelveckan? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se