En tekniskt svår bana med svåra klättringar. Så beskiver tävlingsledaren Simon Axeland MTB-SM-banan. En tekniskt svår bana med svåra klättringar. Så beskiver tävlingsledaren Simon Axeland SM-banan.
I år fyller Borås Cykelamatörer 100 år och klubben firar bland annat genom att arrangera SM på Kransmossen i Borås. I år fyller Borås Cykelamatörer 100 år och klubben firar bland annat genom att arrangera SM på Kransmossen i Borås.
Borås Cykelamatörer hälsar välkomna till MTB-SM 2023. Borås Cykelamatörer hälsar välkomna till MTB-SM 2023.
Artikel

Borås Cykelamatörer firar 100 år – med MTB-SM

2023-07-18

I år fyller Borås Cykelamatörer 100 år. I mitten av juli firas jubileet tillsammans med den svenska MTB-eliten då klubben arrangerar SM i mountainbike.
  – Vi vill skapa en cykelfest och visa upp Borås som MTB-cykelstad, säger tävlingsledaren Simon Axeland.

Borås Cykelamatörer är vana vid att arrangera tävlingar. När det var dags att planera in klubbens 100-årsjubileum valde de att ta planeringen ett steg längre. Den 21–23 juli står de som värd för Svenska mästerskapen i mountainbike.
    – Det känns lite extra kul. SM är trots allt den största svenska tävlingen man kan anordna. Vi frågade runt lite bland våra medlemmar och fick ett stort gensvar, säger Simon.

Uppemot 400 cyklister väntas till SM

Planeringen har varit i gång sedan klubben tilldelades tävlingarna av Svenska Cykelförbundet i vintras. Nu ser Simon fram emot att välkomna uppemot 400 cyklister till Kransmossens Idrottsplats. Publikfesten är något extra, ett event, en festivalkänsla.
    – Mountainbike är kul att titta på med mycket fart och action. Jag tror också att placeringarna kommer att skifta mycket under loppen. Det kommer att bli sevärt, utmanande banor som kommer påverka resultaten, säger han.
    – Alla som kommer till området ska få en bra upplevelse.

Vad kan cyklisterna vänta sig för typ av bana?
– Den är utmanande och tekniskt svår, rötter och stenar lite överallt. Vi har också jobbat mycket på att hitta svåra klättringar, de är inte så långa men krävande, vilket vi har märkt tydligt nu när det har regnat lite. Det kan till och med bli så att cyklisterna tvingas att hoppa av cykeln och springa i några av backarna.
   
– Men till tävlingarna har jag beställt fint väder, säger Simon och skrattar.

Borås CA är en av två cykelklubbar i en stad där MTB är på frammarsch, menar Simon.
    – Det är en relativ stor sport här, med många cyklister och massa områden att cykla på. Vi har fina förutsättningar i Borås för att hitta fina stigar, säger han.

Text: Pierre Henriksson