Författarna bakom Mitt hjärta är ditt – Lana Brunell och Thomas Bodström. Foto: Karin Lundin.
Thomas Bodström är inte bara jurist utan även författare. Nu har han skrivit en deckare som utspelar sig under Vätternrundan.
Lana Brunell är medförfattare till boken Ditt hjärta är mitt.
Artikel

Bodström gör Vätternrundan till deckare

2020-06-05

I sommar kommer deckaren Ditt hjärta är mitt. I huvudrollen? Världens största cykelmotionslopp.
    – En klassisk pusseldeckare som är overklig i en högst verklig miljö, sammanfattar författaren Thomas Bodström, som lanserar den nya boken under Cykelveckan i sommar.

Flera mord begås under Vätternrundan. Men lugn. Det är bara fiktion. När Thomas Bodström skulle skriva sin femte deckare valde han nämligen att placera handlingen i just Motala och under världens största cykelmotionslopp. Från början var det egentligen av en slump. Men när man lägger ihop pusslet känns det ändå ganska naturligt i slutändan …
    – Jag ville ha ett evenemang som är välkänt och där man kan följa personer under ett antal dagar. Dessutom är mitt förlag från Östergötland och då var det ju naturligt med Vätternrundan, säger han.

Inte nog med det. Medförfattare till boken är den östgötska journalisten och radioprofilen Lana Brunell. För efter att ha skrivit fyra böcker på egen hand har Thomas Bodström för första gången tagit hjälp i skrivandet. Något som han i efterhand är glad över.
    – Det är mycket roligare att vara två. Det är kul att spåna fram historierna tillsammans. Faktum är att vi började skriva den här för längesen, sedan har det gått fram och tillbaka i perioder där vi har skickat kapitel och träffat varandra om vartannat, säger Thomas Bodström.

Men faktum är att det finns ännu fler kopplingar till Vätternrundan. För 20 år sedan cyklade Thomas Bodström de 30 milen själv.
    – Det måste ha varit på en av de långsammaste tiderna någonsin, säger han och skrattar.
    – Jag gjorde det på helt fel sätt. Jag hade tränat otroligt lite och hade en väldigt dålig cykel, vilket gjorde att jag fick ont i knät efter några hundra meter. Men jag tog mig i mål och fick uppleva två solnedgångar under tiden.

Trots att det blev en tuff runda är minnena goda. Vätternrundan, och andra motionslopp överlag, finns i Bodströms hjärta sedan länge.
    – Jag har många fina minnen och älskar de här typen av arrangemang. Jag har även kört Vasaloppet ett par gånger och gjort Klassikern en gång. Det är något speciellt med känslan runt omkring. Det är på något sätt den svenska folksjälen som många samlas kring med många ideella krafter. Dessutom kan alla vara med i de här evenemangen, säger han.

Till vardags cyklar Thomas Bodström så mycket han kan. Särskilt sedan flytten från Nacka till innerstan – då det blev ännu mer cykelpendling till jobbet.
    Dessutom åker mountainbiken fram titt som tätt. Inte minst när han tillbringar tid vid sommarhuset på Gotland.
    – Cykling är ett otroligt bra sätt att komma ut i naturen på. Dessutom är det en sport man kan hålla på med länge, långt upp i åren. Och nu börjar jag bli så gammal så att jag måste hålla i gång, säger han.

Och det gör du?
– Ja, flera gånger i veckan.

Tanken från början var att författarna skulle komma till Motala för att lansera boken under Vätternrundan. Men när covid-19 tvingade arrangörerna att ställa in det fysiska loppet, ändrades planerna. I stället kommer Thomas Bodström och Lana Brunell att hoppa upp i sadeln och delta i Min Vätternrundan, och samtidigt dela ut förbeställda exemplar runt om i Östergötland.
    – Det hade ju varit fantastiskt roligt att göra det på Vätternrundan, men nu tyckte vi att det här var ett kul sätt att ändå lansera boken. Nu är vi ju faktiskt med i Vätternrundan själva också, säger Lana Brunell och skrattar.
    – Men vi kommer nog inte att få ihop 315 kilometer. Vi får se hur dagsformen är, flikar Thomas Bodström in.

Och Thomas Bodström stänger inte några dörrar för att även göra comeback i den ”riktiga” Vätternrundan framöver.
    – Nej, nej. Absolut inte. Det kan jag definitivt tänka mig att göra. Men då handlar det om att få tid att träna innan. Senast hade jag cyklat sju mil när jag stod på startlinjen. Det gör jag inte om.

Vad kan du avslöja om handlingen?
– Det är en klassisk pusseldeckare som är overklig i en högst verklig miljö. Det handlar om ett skräckscenario där det begås ett antal mord. Jag kan avslöja att det bland annat händer lite saker på Motalabron man cyklar över. Mer än så vill jag inte säga.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Karin Lundin, Privat

Thomas Bodström

Född: 1962.
Bor: Stockholms innerstad.
Familj: Fru Helén Bodström och fyra barn.
Yrke: Advokat, deckarförfattare samt före detta riksdagspolitiker och justitieminister.
Övrigt: I samband med sina juridikstudier på 1980-talet spelade han allsvensk fotboll i AIK och har även suttit i styrelsen för Unicef Sverige, Advokatsamfundet och Advokater utan gränser.