Hur kan jag motivera mig att fortsätta träna under rådande pandemi?
Johan Plate, idrottspsykologisk rådgivare, fokuserar på målbilden.
– Oavsett vad du ska göra, eller vilken nivå du ligger på, är det viktigt med tydliga mål. Börja i slutet. Vad vill jag ha för tankar när jag passerar mållinjen? Då blir vägen dit så mycket roligare.
Idrottspsykolog, föreläsare och författare. Dessutom professionell, mental rådgivare åt klubblag, landslag och individuella idrottare. Johan Plates cv är långt och välfyllt.
– Pandemin har ställt till det för många idrottsutövare, framför allt inom lagsporter. Samtidigt har vi sett att folk över lag har börjat röra på sig och träna mer de senaste åren, vilket självklart är positivt, säger Johan.
– Tre saker definierar detta: du bestämmer själv vad och hur du ska träna, du upplever att du blir lite bättre för varje pass och du känner att du tillhör ett socialt sammanhang. Detta gör att du håller i och håller ut. Modern motivationsforskning stöder denna tes.
Med restriktioner som har kommit, släppts och kommit igen kan det dock vara svårt att få någon riktig fason på träningen. Särskilt om det handlar om lagidrott eller cykelträning i grupp inför kommande lopp, exempelvis Vätternrundan.
Johan Plates lösning är att ta sig själv, eller några kompisar, som ”gisslan” för att sätta lite positiv press.
– Det är alltid en fördel för att utmana dig själv eller någon annan. Ska vi anmäla oss till något lopp framöver? Att sporra och påminna sig själv eller andra är oerhört motiverande.
– Och glöm inte att unna dig något efter träningspasset som du upplever som en belöning. Slappa framför favoritserien på teven eller varför inte en avkopplande massage? Då förknippar kroppen träningspasset med något positivt. Det gäller alla, från nybörjare till elit.
Fokusera på sötman. Det mår kroppen bra av.
Hur ska vi resonera nu när pandemin har pågått ett par år?
– Att vi har varit inne i den längre än vad den kommer att pågå. Vi kommer till en punkt när livskvalitet och inskränkningar möts, så fortsätt att träna och röra på dig, men på ett säkert sätt.
– Träning har bevisat nyttiga effekter för kroppen. Du förlänger livet och bidrar till en psykisk balans i kroppen vilket är jätteviktigt i tider som dessa. Fördelarna är många – och nyttiga.
Men om jag har lagt träningen åt sidan under pandemiåren och känner att steget tillbaka blir både tungt och jobbigt?
– Hjärnan är inte dum i huvudet, som jag brukar säga. Negativa tankar finns där av en anledning. Att känna sig trött och nervös inför eller under ett pass är en naturlig reaktion.
– Det styr också din väg mot målet. Ett misstag som många gör att de ”tar en kilometer i taget”. Vänd på det och tänk på hur du vill känna efteråt i stället. Fokusera på sötman. Det mår kroppen bra av.
Målen ska vara överkomliga
Här handlar det mycket, menar Johan, om acceptans. Ska jag ha tankarna på att det är jobbigt under träningspasset eller helt enkelt bara lära mig hantera det och njuta efteråt?
– Det går fort för kroppen att vänja sig och du blir belönad direkt. Redan nästa pass kommer du att märka att det går lättare och fortare än det förra.
– Ett råd är att komma över tröskeln, men hellre en låg tröskel som du kliver över flera gånger än en hög som du får kämpa för att klara av. Sätt mål, men de ska vara överkomliga. Ständig måluppfyllelse är viktigt för din hjärna.
Är mentala träningspass lika viktiga som fysiska?
– Ja! Om vi tar Vätternrundan som exempel är det många som fysiskt klarar de drygt 30 milen, men det är färre som klarar av det mentalt med monotonin och smärtande muskler. Ska du cykla runt Vättern är ett tips att i tanken vistas i målområdet varje kväll och uppleva en skön och go känsla. Den känslan tar du med dig under loppet.
Digitala hjälpmedel som appar och träningsvideos har fått ett uppsving under pandemin. Kan de ersätta träning i verkliga livet?
– I brist på bröd får man äta limpa. Människor är sociala varelser, så det är ett utmärkt alternativ. Det häftiga är att göra något tillsammans och det fungerar bra via Teams eller Facetime också. Det viktiga är att vi rör på kroppen.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat, Shutterstock