Johan Hasselmark, Aktivitus.
Varken för långa eller för hårda pass är att rekommendera, säger Johan.
Artikel

Bästa träningstipsen sista dagarna innan loppet

2018-06-13

Du har cyklat dina intervall- och långdistanspass, tappat räkningen på antal timmar på sadeln och känner dig förväntansfull inför Vätternrundan. Vad gör du de sista dagarna inför Vätternrundan 300 km? Johan Hasselmark från testkliniken Aktivitus tipsar.

 Vätternrundan 300 km är bara ett par dagar bort. Under fredagskvällen ger sig de första cyklisterna ut på vägarna runt sjön och då måste såväl träning som förberedelser vara färdiga.
– Sikta på att ha det bra under den sista veckan. Det är helt okej att komma ut och cykla några kortare pass dagarna innan. Det man ska tänka på är att volymen ska vara hanterad sedan tidigare och att man inte ska vara sönderkörd när man är klar, säger Johan Hasselmark.
– Ett tips är att kliva av passet med god marginal. Passen under den sista veckan ska inte överdrivas i varken intensitet eller distans.

Att försöka ge sig ut på några sista hårda panikpass är ingen idé nu, menar Johan.
– De flesta gör misstaget att träna för mycket och för hårt inpå starten. De blir stressade och osäkra på om träningen hittills är tillräcklig. Mitt tips är i stället att satsa på att sova och äta bra samt komma till Motala i god tid, säger han.

 Dagen före loppet kan för vissa innebära en skräckblandad förtjusning, att allt kommer på en gång.
– Redan nu vet cyklisterna att de ska cykla på en cykel under en lång tid och att de behöver få i sig energi under loppets gång. Det är ingen idé att stressa upp sig de sista timmarna. Ta det lugnt i stället.

Vad ska man absolut inte köra för pass dagarna innan?
– Inga jättelånga eller hårda pass. Inte heller en kombination av dem. Panikpassen har en tendens att skada mer än vad de ger nytta.
– Risken finns att man är för sliten när man ställer sig på startlinjen, och det vill ju ingen känna sig.

Text: Johan Fransson
Foto: Shutterstock


Här är fler sista mintuen-tips