Artikel

”Bästa loppet i hela Skandinavien”

2016-06-15

De har varit gifta i 46 år och cyklat Vätternrundan 24 gånger ihop. Möt Steen och Vivi Thostrup från danska Ejby, utanför Köpenhamn, som till sommaren tar plats i veteranklubben.
– Vi startar tillsammans och går i mål tillsammans, säger Steen.

Träningslägret inför årets lopp är redan inplanerat.
I maj tar Steen och Vivi husvagnen till Röstånga Camping och Bad vid Söderåsens fot för backträning fyra dagar i veckan under en hel månad. Med danska mått mätt är Skånes högsta punkt på 212 meter ett rejält kraftprov.

Och träning blir det rejält med för Steen och Vivi. I början av april hade de hunnit med runt 130 mil – men räknar med 300–350 mil när de står på Vätternrundans startlinje i juni.
– Varför vi återkommer? Det är mycket enkelt. Vätternrundan är det bästa loppet i Skandinavien, ja hela Europa. Allt är så fint och det finns inget som vi inte gillar med Vätternrundan. Alla människor är glada och när man kör på natten ropar och hejar folk på oss. Det är också helt fantastiskt att hela 4 000 frivilliga hjälper till – ett stort tack till dem, säger Steen.

I år återvänder de för 25:e gången och endast två gånger har de hoppat över ett lopp. Senast 2004 när det regnade alldeles för mycket för att ens lämna Danmark.
– Första gången vi cyklade Vätternrundan var 1990 och det var faktiskt samma år som vi började cykla ordentligt. Så vi var bara nybörjare och Vätternrundan var vårt första riktiga långa lopp.

Från första starten till senaste målgången har de cyklat tillsammans. Hela Vätternrundan runt. De håller i gång snacket, småpratar med andra cyklister och njuter av ett underbart lopp.
– Vi pratar mycket med varandra även om det är svårt att höra när man cyklar. Men vi har mycket att prata om, både med andra deltagare och med varandra, säger Steen.

Han är 68 år och hustrun Vivi 66. De har varit tillsammans under större delen av sina liv och lärde känna varandra redan under skolgången. I år firar de 46-årig bröllopsdag.
– Det är många år … säger Steen med ett efterföljande brett danskt skratt.

Cykelintresset började egentligen redan 1989. Då cyklade Steen och Vivis son Själland runt och själva stannade de till i byn Køge strax söder om Köpenhamn.
– Det var fantastiskt väder och vi sa till varandra att det här vill vi också prova på. Så redan på vintern -89 började vi cykla lite på våra gamla, gamla cyklar. Men det gick bra, säger Steen.

Steen och Vivi fastnade direkt. Via vänner fick de höra talas om Vätternrundan, de läste på om loppet, hörde mycket positivt och bestämde sig för att själva testa.
Trots att de har provat på några andra lopp i Norden är det till Vätternrundan som de återvänder varje år. Och de är inte ensamma om att åka från den danska östkusten till Motala. Steen och Vivi har startat Team Ejby – en grupp motionscyklister som tränar för just Vätternrundan. Varje söndag träffas gänget för en runda på upp emot 130 kilometer. Allt dokumenteras sedan grundligt på teamets hemsida.
– Vi har alltid haft flera kompisar med oss till Vätternrundan och det är jag och Vivi som står för hela arrangemanget, säger Steen.

Under träningen hemma på Själland märker Steen en stor skillnad på hur svenska och danska cyklister behandlas. För trots att cykelintresset är stort i Danmark, är det inte lätt att ta sig fram i trafiken.
– I motsats till Sverige har vi ett litet problem i Danmark. Här är bilisterna inte alltid speciellt snälla mot oss cyklister, medan de i Sverige kör fint och försiktigt, säger Steen och ger Vätternrundan beröm för arbetet med de långa, bilfria sträckorna.
– Det är så fint runt loppet och mycket imponerande att kunna cykla så långa sträckor utan knappt några bilar. Fantastiskt! 

Text: Johan Larsson
Foto: Privat

Texten är också publicerad i Cykla 3/2016