Artikel

Barnvänlig cykelled med besök på slott och vingård – i Sverige!

2017-07-26

Tänk dig en cykelled som mäter 270 kilometer.
På vägen gör du stopp på slott, vingård och vidsträckta sandstränder.
Frankrike, Italien eller Spanien?
Den heter Sydostleden och sträcker sig mellan Växjö och Simrishamn.

Vill du ha en lättrampad led som dessutom till största delen är bilfri, då är Sydostleden att rekommendera. Du kommer att ta dig genom ett varierat landskap med allt ifrån djupa skogar till underbara sandstränder.

Cykla har varit ute och testat delar Sydostleden och betyget blir mycket högt. Det är en sträckning som till stora delar är platt. Den är som gjord om man ska cykelsemestra med barn.

Men det bästa med Sydostleden är nog ändå att det händer väldigt mycket på vägen. Om man vill kan man bjuda både sig själv och barnen på en härlig blandning av kunskaps-stopp. Eller vad sägs om lite…
…kungligt och naturkunskap. Christinehofs slott med sin ekopark.
…agronomi och dryck. Vingården i Åhus.
…geografi och kontemplation. Milsvida sandstränder utefter Skånekusten.

Längs med Sydostleden är det dessutom lätt att hitta boende av alla former. Vill man fricampa så ger allemansrätten den möjligheten längs leden. Men det är också rikligt med vandrarhem, bed & breakfast-boende och hotell längs leden. Och som alltid när man är ute och cyklar är det härligt att kunna belöna sig med god fika. Under sommarmånaderna är det väldigt lätt att hitta bra ”vattenhål” längs med sträckningen.

Fakta Sydostleden
Sydostleden sträcker sig från södra Småland, genom Blekinge och ner till sydöstra Skåne. Till största delen går leden på egen cykelväg utan biltrafik, men på en del sträckor får man cykla i blandtrafik. Huvudsträckning: Ca 270 km (Växjö-Tingsryd-Karlshamn-Mörrum-Sölvesborg-Kristianstad-Åhus-Brösarp-Simrishamn)