Anton Thelander in a big Flip barspin during Martin Söderström Invitational.
Anton Thelander poses for the camera after the win of Martin Soderstrom invitational.
Artikel

Anton Thelander lever sin cykeldröm

2017-09-07

När Anton Thelander ger sig iväg på slopestylebanan på Dunteberget i Motala under Vättern Bike Games är det inte bara för att försöka få med sig SM-guldet hem.
   Att få tävla på hemmaplan är en stor grej bara i sig.
   – Det ska bli väldigt roligt och kul för sporten här hemma i Sverige. Det kommer bli en riktigt sjuk show, säger Anton.

Anton Thelander är en av Sveriges unga cykelfantomer som älskar farten och känslan som kommer när man slänger sig ut för ett åk. Trots sin unga ålder är han redan en firad stjärna världen över som kan livnära sig på sin idrott.
Och att det blev just slopestyle är bland annat tack vare den där känslan av luft under vingarna.
– Friheten i det hela gjorde att jag fastnade för det tror jag. Man kan köra när man vill och hur mycket man vill och man gör det helt på sina egna villkor.

Idrott har varit en viktig och stor del för Anton under uppväxten hemma i Uppsala. Det blev både fotboll och hockey och gärna skidåkning på vintern, men det var när cyklandet på allvar kom in i hans liv som intresset att susa fram på två hjul verkligen satte fart.
   – Det började redan i tioårsåldern och sedan dess har det mer eller mindre varit mitt liv. I takt med att cyklandet ökade slutade jag med andra idrotter just för kunna cykla precis när jag ville.

Slopestyle är fortfarande en relativt en liten sport där tävlingarna kanske i första hand lockar en publik som är väl insatt i vad som ska hända. Därför är det extra roligt att en stor bana har byggts på Dunteberget i samband med Vättern Bike Games den 6-8 oktober. Både för de aktiva och för den publik som kommer att finnas på plats under tävlingsdagarna.
– Det är roligt att sporten kommer till Sverige och att det dessutom kommer att avgöras ett SM, säger Anton som bland annat ställs mot två andra svenska cykelstjärnor i tävlingen, Max Fredriksson och Martin Söderström.
– Martin har alltid varit min stora förebild. Vi växte båda upp i Uppsala så jag har sett och cyklat med honom ända sedan jag var liten. Han är sjukt duktig och har en mycket bra attityd.

Martin Söderström är inte bara en förebild, han ligger även bakom det bästa minnet från Antons karriär hittills.
– Det var när Martin hade sin egen tävling hemma i Uppsala. Jag hade fått min Red Bull-hjälm kvällen innan och sedan lyckades jag vinna tävlingen inför kompisar och familj på hemmaplan. Det är något jag aldrig kommer glömma.

Numera har Anton Thelander cyklandet som sitt yrke med tävlingar över hela världen. När Cykla.se försöker nå honom är han först på en stor tävling i västra Kanada, en vecka senare är det stortävling i Italien som lockar. Eller rättare sagt, hoppen, tricken och farten som varje lopp för med sig.

Är man inte rädd när man ger sig iväg ut för banan?
   – Första gången, när man inte är helt säker på farten till hoppen, kan det vara lite läskigt. När man har koll på det är man istället lite rädd för att göra sina svåraste tricks, säger Anton.

Men lite rädsla är inget som stoppar fartfantasten Anton Thelander. Något som publiken på Dunteberget verkligen kommer att få se.
   Och att sluta med cyklingen finns inte med på världskartan.
  – Nej, nej. Tanken är väl att cykla så länge jag bara och kan.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Daniel Rönnback/Red Bull Content Pool

 

Anton Thelander

Ålder: 23 år.
Bor: Uppsala.
Familj: Mamma, pappa, lillasyster och storebror.
Yrke: Cyklist.
Intressen: Cykla, åka skidor, resa, spela hockey.
Aktuell: Är just nu nere i Italien på Nine Knights MTB