Artikel

Abloc startar nytt gruslopp

2017-09-18

I samband med Vättern Bike Games arrangerar Abloc ett lopp på grusväg. I olika segment samlas det poäng som räknas ihop inför den avslutande jaktstarten. Tävlingens fokus läggs dock på det sociala mellan segmenten.
– För oss handlar det om att inspirera folk till att cykla, säger Mattias Carlsson, projektledare i Abloc Gravel Challenge.

Under sista dagen av Vättern Bike Games arrangeras även Abloc Gravel Challenge. Loppet cyklas på grusväg, vilket innebär att deltagarna slipper trängsel med bilar och väntan på rödljus och får en mer pittoresk upplevelse.
– Grusvägslopp gör cyklingen mer omväxlande, och framför allt mer naturskön. Gruset på banan varierar där vissa delar är tyngre och andra lite lättare där gruset är hårt packat. Det kommer givetvis inte gå lika fort som på landsväg, men deltagarna kommer ha nytta av rullen även om cykling för oss handlar lika mycket om njutning som fart. Vi vill inspirera folk att vrida ur sin personliga trasa ett par gånger under loppet, säger Mattias och fortsätter:
– Någonstans i mitten av loppet blir det en ordentlig fika med värmande kaffe och hembakta sötsaker. För oss blir det lika viktigt som loppet i sig.

Loppet är mellan 70 och 80 kilometer långt och delas upp i olika segment. Vid varje segment kan deltagarna samla poäng inför den sista delen av loppet, en jaktstart på fem kilometer. Mellan segmenten blir det fokus på njutning och det sociala.
– Ett segment kan innehålla alltifrån knixig terräng till att fortast möjligt ta sig upp för en stigning. Varje segment nivåanpassas, så de som vill satsa på poäng får chansen att göra det samtidigt som de andra får möjlighet att bara ta det lugnt. Alla segment sker på trafiksäkra platser och alla får information om vad som kan vara bra att tänka på.

När alla gått i mål blir det prisutdelning. Och då gäller det inte bara att ha varit snabbast på banan, utan pris för fräckast cykel, roligaste historian och snyggast outfit är lika viktigt.
– Det här skiljer sig så klart från traditionella cykellopp. För oss handlar det om att alla ska vara välkomna att ställa upp, oavsett nivå eller ambition. Att cykla ska vara något roligt och socialt, det vill vi framhålla. Det är också inspirerande för oss att få arrangera det här i samband med Vättern Bike Games. Här får båda parter chansen att dela erfarenheter med varandra.

Text: Johan Fransson
Foto: Abloc


Abloc utforskar det aktiva livet nära naturen i kraften av ett sportsligt utövande, individuellt och tillsammans med vänner. De arrangerar lopp och läger på cykelvänliga platser de vill visa upp för andra.
Skapat av: Mattias Carlsson, Erik Abrahamsson, Jonas Pettersson och Johan Boqvist.
Grundades år: 2014.