Daniel Lindh har ofta projekt på gång. I år ska han först cykla runt Hornborgasjön sju kvällar i rad, och i september är det dags för Vätternrundan. Daniel Lindh har ofta projekt på gång. I slutet av maj ska han cykla runt Hornborgasjön sju kvällar i rad och i september är det dags för Vätternrundan 315.
Så här kan Daniel Lindh se ut efter Vätternrundan, då hans skägg förhoppningsvis är borta. Så här kan Daniel Lindh se ut efter Vätternrundan, då hans skägg förhoppningsvis är borta. Det beror helt på hur hans insamling till Barncanerfonden har gått.
Artikel

17 000 kronor – då ryker Daniels skägg i Hjo

2021-05-20

Han har inte rakat sig sedan oktober. Men under Vätternrundan är det förhoppningsvis dags. Når Falköpingsbon Daniel Lindh sitt insamlingsmål till Barncancerfonden fram till dess ryker skägget. Till fruns glädje.
    – Hon är nog beredd att skänka det som saknas om det skulle bli aktuellt, säger Daniel och skrattar.

Falköpingsbon Daniel Lindh har aldrig backat för äventyr. Efter inspiration av komikern Måns Möllers tio Vasalopp på tio dagar ska han nu göra sin egen variant. I slutet av maj ska han cykla runt Hornborgasjön – sju mil – varje kväll under en vecka.
   Det är också starten på en insamling till Barncancerfonden, som ska få sin kulmen under Vätternrundan i september.
    – Jag hade säkert cyklat mycket ändå, men att samla in pengar samtidigt gör det ännu mer motiverande, säger han.

Frisör är redan inbokad

Målsättningen är att samla in 31 500 kronor totalt, med anledning av Vätternrundans 315 kilometer. Men Daniel Lindh har även ett delmål. Kommer det in minst 17 000 kronor* innan starten av Vätternrundan den 3 september – ja, då ryker hans långa skägg som bonus.
    – Jag rakar av det i Hjo under pågående lopp. Jag har redan bokat upp en frisör.

Men först är det alltså ett antal resor runt en annan sjö som gäller. Närmare bestämt Hornborgasjön, i vanliga fall mest känt för den årliga trandansen. Från och med den 24 maj och en vecka framåt ska han tillsammans med fyra kompisar genomföra en runda per kväll.
    – Det sammanfaller med Barncancerfondens Week of Hope och det känns bra att kunna bidra till ett gott ändamål. Egentligen har jag ingen koppling alls till barncancer, jag har inte varit drabbad och alla runt omkring mig är friska. Men det ger också mig mycket större möjlighet att bidra och kunna lägga energi på det. Det känns motiverande, säger han.

Har en äventyrsgen i sig

Det är inte första gången som han ger sig på stora utmaningar. I fjol, till exempel, rundade han både Vänern och Vättern på samma gång under en fyradagarstur.
    – Jag har någon form av äventyrsgen i mig. Jag märker själv att jag klarar av att cykla mycket och många dagar på rad. Det går inte alltid så fort, men att ligga och mala 20 mil om dagen, fyra dagar i sträck är inga problem. Sedan blir det en skön utflykt också.

Vad är det mer med cyklingen som lockar?
– Det är så naturnära och man känner alla dofter. Även om det regnar och blåser blir det en häftig upplevelse. Dessutom kommer man ju en bra bit, även på en kort stund. Det är skillnad jämfört med exempelvis löpningen.

Var med om en svår mc-olycka

För det var löpning som Daniel Lindh först ägnade åt som motionsform. Men efter en svår mc-olycka för drygt 20 år sedan blev det omöjligt – och han hittade cyklingen i stället.
    – Det var en lång väg tillbaka. Framför allt har jag ett knä som krånglar. Men så började jag cykla och det är helt enkelt det som fungerar bäst.

Förutom alla äventyr på hojen, blir det såväl mycket träning som pendling till jobbet omkring 1,5 mil bort. Och så blir det ju ett och annat lopp också. Däribland Vätternrundan som han i höst kör för tredje gången.
    – Det är en superupplevelse. Jag har trivts väldigt bra båda gångerna och det är trevligt folk runt omkring. Jag har startat nattetid och det är en grymt häftig känsla när man kommer ut ur Motala och ser pärlbandet med baklysen längs vägen.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


* Anledningen till att han har valt just 17 000 kronor, är med anledning av det är 17 mil som återstår till Motala när Daniel har nått Hjo under Vätternrundan.

Daniel Lindh

Ålder: 47.
Bor: Valtorp, utanför Falköping.
Yrke: Butikssäljare.
Familj: Fru samt två hemmavarande och ett utflyttat barn.
Intressen: Cykling och jakt.

Daniels insamling heter Team85ProcentFalköping och hittas på www.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/egen-insamling/alla-insamlingar/t/team-85-falkoping-/