Har du gått och funderat på att göra En Svensk Klassiker? Men kanske känner att fyra tuffa loppdagar plus all träning blir för mycket?
Prova ICA-klassikern. Samma längd på loppen, men i din egen takt och över lång tid. Den 1 april inleds cykelmomentet.
– Det här klarar de allra flesta av, säger Ingemar Andersson, 71-årig motionär från östgötska Fornåsa.
I februari förra året lanserade ICA och En Svensk Klassiker appen ICA-klassikern, ett av Sveriges största hälsoprojekt.
– Appen är inte bara ett perfekt sätt för att börja röra på sig på ett roligt och utmanande sätt. Det unika är att när du registrerar dig kommer även belöningar i form av hälsosam mat, säger Michael Thorén, vd på En Svensk Klassiker.
Utifrån sin egen ambition och nivå gäller det att under ett år, precis som En Svensk Klassiker, att genomföra samma sträckor, men under längre tid och med fler möjligheter att utföra dem. Och på hemmaplan, om man så önskar.
Ingemar Andersson tycker att konceptet är riktigt bra.
– Jag har klarat av två, 2017 och nu senast 2020 när jag avslutade med Vasaloppet, säger Ingemar.
– Det här är en riktigt bra grej som funkar perfekt. Det är precis lagom för en pensionär och glada motionärer.
Att göra En Svensk Klassiker innebär att du under en tolvmånadersperiod genomför fyra klassiska långlopp; Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.
ICA-klassikern består av samma grenar och samma sträckor. Skillnaden är att du har månader på dig att utföra varje moment. Din närmaste skog, grusväg, simhall eller spinninglokal hjälper dig att nå målet. Sakta men säkert, kilometer för kilometer. Träningsmomenten innehåller flera varianter som påminner om ursprungsgrenen, allt för att du ska kunna delta oavsett väder eller tidigare kunskaper.
Kortfattat är det bara win-win för alla, där kost och motion ligger i grunden.
Startskottet för årets ICA-klassiker gick den första april med Vätternrundan. Nu har utövarna fram till den 30 juni på sig att klara de 315 kilometrarna – på vanlig cykel, spinning, testcykel eller armcykel.
– Vi riktar oss till alla, men framför allt de som ska börja röra på sig. Det blir ett sätt att hjälpa dem sänka trösklarna, säger Michael.
Som grund till projektet ligger folks hälsa, att uppmuntra till rörelse och inspirera till en sundare livsstil.
– För egen del kombinerade jag ICA-klassikern med Viktväktarna och det var både en bra och smidig kombo. Det fina är man kan ta det i sitt eget tempo, att man har tid på sig och att det går att använda sig av andra träningsmoment, säger Ingemar.
– Vätternrundan kombinerade jag med Halvvättern, ett motionslopp i Mjölby samt mellan 40 och 50 träningstimmar på sadeln. Vansbrosimmet fixades i en roddmaskin och Lidingöloppet genom långa promenader.
Vasaloppet fick bli stavgång, men vad ska man göra när det inte finns någon snö? I vilket fall som helst så innebar de nio avklarade och utspridda stavgångsmilen att Ingemar kunde räkna in sin andra ICA-klassiker.
– Jag har försökt säga hur bra det är till de som har undrat vad jag håller på med under året och jag kan verkligen varmt rekommendera det här, säger Ingemar.
– Samtidigt som man rör på sig och håller igång kroppen, så finns även piskan på sig att göra det. Och det ger resultat.
En Svensk Klassiker och ICA tror mycket på idén. Förra året registrerade sig 15 000 personer via appen. I år och framöver är siktet inställt på ännu fler utövare.
– Det här är verkligen en spännande resa som vi och ICA tittar mycket på. Kortfattat är det bara win-win för alla, där kost och motion ligger i grunden, säger Michael.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Sportograf, En Svensk Klassiker/ICA