I fjol instiftade organisationen Aktion Rädda Vättern ett nytt miljöpris. I lördags var det Vätternrundans tur att ta emot priset, när det delades ut för andra gången.
– Det går till någon som gör något bra för Vättern och omgivningen, och Vätternrundans ambition är väl värd att belönas, säger Lisa Lennartsson, ordförande för Aktion Rädda Vättern.
Hållbarhet, miljö och klimatpåverkan är tre områden som Vätternrundan arbetar både hårt och kontinuerligt med. Sommaren 2013 blev organisationen, som första idrottsarrangemang i Sverige, certifierade enligt ISO 20121. Sedan dess har arbetet oförtrutet gått vidare för att förbättra hållbarhetsarbetet.
Det är något som Aktion Rädda Vättern har tagit fasta på, så när det var dags att dela ut deras miljöpris för andra gången var det Vätternrundan som fick stå som pristagare.
– Vi tycker att Vätternrundan gör ett väldigt bra miljöjobb, särskilt med tanke på de stora utmaningar som kommer med så fantastiskt mycket folk som deltar i loppen, säger Lisa Lennartsson.
Hon framhäver bland annat Vätternrundans arbete med särskilda skräpzoner längs banan, liksom målsättningen att använda mindre plast för varje år.
Miljöpriset, som bestod av ett diplom och 2 000 kronor, delades ut under lördagen – Cykelveckans sista dag.
– Vi är en liten förening, så det är ingen jättestor summa. Men man får se till den goda tanken att vi försöker uppmuntra sådant som är bra.
Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson var den som tog emot miljöpriset å arrangemangets vägnar:
– Vi är förstås både stolta och glada över att få mottaga detta pris. Hållbarhetsarbetet löper som en röd tråd genom vår verksamhet och ska ständigt utvecklas, säger hon.
Aktion Rädda Vättern drogs i gång för sex år sedan för att framför allt arbeta för att Vätterns vatten ska hållas rent.
– Om tio år använder en halv miljon människor Vättern som dricksvattentäkt och då måste vi vara väldigt rädda om vattnet. Då är ännu viktigare att också vara rädd om omgivningen och se till att vi inte slänger saker som förorenar på olika sätt, säger Lisa Lennartsson.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Bengt Eriksson
Motiveringen
Aktion Rädda Vättern instiftade ett miljöpris år 2018, som då gick till ett fritidshem i Ödeshög för deras strandstädningar och efterföljande sortering av vad de hittat.
I år har årsmötet beslutat att tilldela Vätternrundan priset. Vi vet att det är stora svårigheter att få så många människor att sortera sitt avfall under cykelturen runt Vättern, men med en del bra lösningar som att ha särskilda platser att slänga skräp på längs banan, så fångar man i alla fall upp ganska mycket. Någon dag efter loppet så syns inte mycket av att tusentals cyklister och deras påhejare trafikerat vägarna.
En annan svårighet är hanteringen av mat och dryck längs vägen, och efter målgången, för alla tusentals cyklister. Även där gör Vätternrundan bra insatser för att minska plastartiklar, genom att försöka ersätta med mer miljövänliga material.
Inne i Motala är det till exempel fria bussar från utkanterna av stan, vilket också minskar trafikbelastningen och trängseln i centrum. Där tar Vätternrundan ett stort ansvar.
Med fler elfordon under åren fram över, så minskar den ofrånkomliga biltrafiken som måste till för säkerheten, både från servicepersonalen och alla tillresande cyklister.
Det finns säkert fler detaljer att lyfta fram, men vi vet att ni jobbar vidare så fort det går för att minska miljöbelastningen.
Så därför ska inte jag prata längre, utan nu får ni ert diplom och en liten men välförtjänt summa att använda till något bra för miljön.
Grattis från oss alla Rädda Vättern-medlemmar!