Artikel

Amir delar med sig av sin vilja

2017-01-05

Amir Nazari har haft oddsen mot sig. Men han har tagit kampen, besegrat sin höft – som en gång sprängdes i bitar – och blivit en toppcyklist som avverkar Vätternrundan i raskt tempo. Amir delar dessutom med sig av sin obändiga vilja.
– Jag brinner för att hjälpa andra, förklarar han.

För sju år sedan prydde stockholmaren Amir Nazari omslaget till Cykla. Då hade han precis fullföljt Vätternrundan för fjärde gången. En prestation som, sett till bakgrunden, förtjänar extra beundran.

I reportaget skildrades hans tunga livsöde, att som 17-åring i hemlandet Iran bli träffad av splitter från en granat som slog ner endast fem meter från honom. Splittret sprängde sönder vänster bäckenben, höftkula och lårben.

Men det fanns en väg tillbaka. En väg som bestod av åtskilliga operationer, svett, smärta och tårar och som 1987 ledde till Sverige. Här lades han 2003 återigen på operationsbordet och försågs med en höftledsprotes. En protes som 2014 byttes mot en ny. Och som, vad det lider, kommer att bytas mot en tredje protes i framtiden.

Trots detta har Amir aldrig tappat gnistan. Tvärtom. Den forne brottaren, som i dag blivit 51 år, har en beundransvärd framåtanda. Lagret är så välfyllt att motivationen och energin svämmar över och även räcker till andra.

Vilket för oss osökt in på ett nytt kapitel i hans liv.

Det som drabbade han själv på 1980-talet, att ett krig slog hans hemtrakter i spillror, är ett öde som väldigt många människor får känna av för närvarande. Krigets djävulska fasor, i länder som Syrien och Afghanistan och på flera håll i Afrika, har skapat den största flyktingströmmen sedan andra världskrigets dagar. FN:s flyktingorgan UNCHR släppte i somras en rapport som berättade att 65,3 miljoner människor befinner sig på flykt i världen.

Några av dessa flyktingar kommer till Sverige och försöker starta om sina liv i ett land som i nästan alla avseenden är okänt för dem. Naturligtvis är det förenat med svårigheter. Det betyder mycket att få möta en utsträckt hand. Vilket är vad Amir bistår med.
– Jag jobbar som diversity coach på konsultföretaget ÅF och den tjänsten kan på svenska översättas till mångfaldsstrateg. Min uppgift är att hjälpa nyanlända ingenjörer att komma in och bemästra sitt jobb, att överbrygga inkörningsproblemen och assistera med en introduktion både i Sverige och på det nya arbetet, förklarar han och berättar vidare:
– Jobbet bottnar i min cykelbakgrund och mitt engagemang att hjälpa andra. Jag coachar talanger på cykel, är spinninginstruktör och hjälper ibland till som ledare på cykelklubben Fredrikshofs träningsrundor. Jag har lite av det här ledarskapet i mig. Att få alla att utvecklas, att bidra med sina egna specifika kvaliteter och göra det bästa för laget.

Han känner att rollen ger oerhört mycket tillbaka.
– Definitivt. Samtidigt utvecklas man själv. Dels som individ, dels som yrkesperson. Genom att lära ut och hjälpa andra att bemästra olika tekniker, blir man själv bättre på samma moment.
– Men framför allt genererar det en glädje att se såväl laget som individen utvecklas och bli bättre. Bara den känslan är en oerhörd belöning.

”Jag tror innerst inne att allting ordnar sig.”

Samma engagemang avspeglas i Amir Nazaris stöd till cykellöftet Amir Ansari, 17, som för ett år sedan kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Amir Ansari var juniorlandslagsman i Afghanistan och ville få hjälp att fortsätta sin cykelsatsning i vårt land.
– Han upptäckte mig på Facebook. Eftersom jag också heter Amir blev han lite nyfiken. Dessutom pratar vi persiska båda två. På så vis kom vi i kontakt med varandra, förklarar Amir Nazari och berättar vidare:
– Jag lät honom delta gratis på mina spinningpass och märkte snabbt att han hade en enorm kapacitet. När utesäsongen tog vid blev det ännu tydligare. Vi har enormt starka cyklister i Stockholm CK, men han lyckades köra ifrån dem.

Ett par triumfer i år har understrukit Ansaris potential. I höstas vann den afghanska tonåringen spurtpriset uppför Kinnekulle i västgötaloppet Tre Berg. Insatsen gav en tävlingscykel i belöning. Cykeln överlämnades av ex-proffset Thomas ”Gotland” Löfkvist (general manager Tre Berg-Bianchi) i samband med Velothon Stockholm.
– Att han var snabbast uppför Kinnekulle visar att han verkligen kan åka cykel. Det ska bli jättespännande att följa Amirs satsning, sa Thomas Löfkvist till SVT Stockholm.

Amir Nazari gläds givetvis över adeptens snabba genombrott. Eftersom båda har en liknande bakgrund vet Amir den äldre vilka vedermödor den afghanska grabben har gått igenom. 51-åringen blev märkt för livet av Iran–Irak-kriget. Han utkämpar en daglig match mot sitt tuffa handikapp – och förmår att alltid vara vinnaren.
– Jag ger inte upp. Jag tror innerst inne att allting ordnar sig, men har också inställningen att det kostar. Är man beredd att satsa är det en stor glädje som väntar när målet uppfylls!

Text: Per Gustafsson
Foto: Jenny Grip


Amir Nazari

Bor: Hässelby, Stockholm.
Familj: Hustru Elham, två barn, 13 och 10 år.
Yrke: Diversity coach på konsultföretaget ÅF.
Klubb: Stockholm CK.
Intressen: Cykling, film, att vara med barnen på deras aktiviteter.
Meriter i Vätternrundan: Åkte i år loppet för tolfte gången och lyckades underskrida åtta timmar (7.55).