Blogg

Guide i cykelköp

Jag har skrivit om det förut några gånger men frågan har poppat upp igen, så vi kör, en guide i cykelköp!

Cykelsporten är en materialsport. Och när du väl är fast är du fast. Det finns hur mycket och hur många alternativ som helst. Billigare och dyrare. Du kan göra av med hur mycket pengar som helst, om du vill. Men frågan är, vad behöver just du och är alltid det dyraste bäst?

Innan du går in i en cykelbutik eller börjar kolla runt på nätet, Blocket, Happy MTB osv, bör du kunna svara på nedan, annars blir det lätt att du någonstans gör ett felköp.

 

Nummer ett.

Bestäm först VAD ska du ha cykeln till först och främst?

Vill du köra i skogen, landsväg, stadskörning, cykelpendla, tempo, cykelkross, tävla, träna, njuta eller alltihop? Behöver du investera i en eller flera cyklar?

Om du väljer en MTB, ska du ha heldämpat eller hardtail (dvs bara dämpning fram). Testkör så du vet och förstår skillnaden. Och igen, vad du väljer där beror mycket på vad du tänkt göra med din cykel. Ska du njuta av stigkörning eller köra Cykelvasan – eller kanske både och? Det finns olika cyklar för allt.

När du bestämt detta kan vi börja kika på cyklar. Nu börjar det roliga! Ofta är cykelbutiker specialiserade mot ett håll även om de har ett stort utbud, så kolla upp att du hamnar rätt. De har ofta också avtal med olika märken. Vilket innebär att utbudet på just olika märken varierar från butik till butik.

 

Nummer två. 

Vilken budget har du?

Budgeten är egentligen det som begränsar dig och hjälper dig. Det är onödigt att lägga hutlösa summor om du inte har behov av en sådan typ av utrustning men också det som styr vilken kvalitet du får.

Det viktigaste är inte alltid, faktiskt, att köpa den lättaste ramen och sedan snåla på resten. Lägg krutet på bra hjul och växlar. Alla växlar har olika nivåer.

Passa också ut en sadel som fungerar till hur du är skapt. Tjejer behöver ofta en annan sadeln är killar, av förklarliga skäl. Med rätt sadel kan du sitta hela dagen, med fel sadel vill du aldrig sitta på den igen efter en hel dag.

Man mäter avståndet mellan dina sittben – och det har absolut inget med att göra om du är stor eller liten.

Låt dig inte luras av ”reapriser” eller superkap där det sitter bra växlar och kolfiberram, men övriga komponenter kanske rent av suger, text tunga hjul med dålig kvalitet. Att uppgradera ett hjulpar kan innebära allt från 5 000 – 20 000 (eller ännu mer).

 

Nummer tre.

Hur mycket kommer du cykla? Ärligt.

Låt det styra din budget.

Om du bara ska köra ett lopp och sedan ställa undan cykeln så finns det ingen anledning att lägga hutlösa summor på cykeln. Ska du däremot cykla mycket – kommer det löna sig att kanske våga lägga lite mer på bättre komponenter. Du kommer känna skillnaden.

Nummer fyra.

Vad du alltid ska investera i utöver cykeln är:

Hjälm. En godkänd hjälm som sitter bra. Cykelskor och clips (glöm inte dem). Lampor. Vadderade brallor.  En BikeFit – kan kännas onödig men är ovärderlig i slutändan  – du får hjälp att ställa in cykeln efter din anatomi så att du kan leverera 100% i sadeln och hålla dig skadefri.

 

Nummer fem.

Du är värd det bästa!

Såå… vill du slå till på ett cykelköp denna veckan så ger jag dig tillsammans med de grymma grabbarna på Specialized Concept Store aka Cykelspecialisten i Hammarby Sjöstad och i deras butik vid Hornstull – 10% på ett cykelköp. Kila in och säg mitt namn så är biffen klar!

 

Bild: Dexter – min första värsting.

[insert]dexter_bästa_bilden[/insert]

Cykelsnack med Jessica Clarén

Nike Master Trainer med världen som arbetsplats. Vinnare av Guldhjärtat. En av Sveriges största och mest inflytelserikaste träningsbloggare.

Jessica är stark, snabb och ödmjuk en liten härlig blandning av varm glöd och lugn. Hon är skåningen som växte upp mellan löpspåret och simbassängen. Pluggade idrottsmedicin, nutrition, biomekanik och diverse andra kurser under 7 år i norrland landade sedan i Stockholm. Tog examen som Interactive Art Director på Hyper Island. Och står med ena benet i träningsvärlden och andra i den digitala.

Hon började instruera 1998 och blev genast förälskad i mötet med deltagarna. Jessica söker ständigt efter mer och ny kunskap för att hitta nya dimensioner i sitt instruerande och vill se till att alltid sätta en nytänkande prägel på sina klassupplägg – holistiskt, genomtänkt, smart och kärleksfullt.

Hon är idag Nike Trainer, instruerar klasser, utbildar för SportsClub Education och försöker alltid göra allt med stort varmt hjärta och mycket humor.

2013 satte hon sig på sadeln utomhus och upptäckte att det där med att cykla är ganska kul. I år 2014 startade hon She Rides – en community för alla som cyklar.

Hon lever med passion i allt hon gör och hennes ben är lika starka och uthålliga som hennes stora hjärta. 2013 tog hon SM-guld i lag i tempo.

Äventyrslysten som hon är är hon tokigt förtjust i frihetskänslan. Hon jagar den jämt i skidåkning, löparturer och på yogamattan. Just nu sitter hon mycket på sin mtb och susar fram över rötter och mjuka skogsstigar.

Jessica tar löpande uppdrag och är en sann entreprenörssjäl.