Artikel

Leif, 65, cyklar runt Vättern för Barncancerfonden: ”Alla ska med runt!”

2025-05-26

Leif Severin har lång erfarenhet från logistikbranschen – och ett stort engagemang för cykling. Vid sidan av jobbet är han cykelinstruktör och ideell kraft i Ride of Hope, Barncancerfondens ”cykellopp” som hittills dragit in över 18 miljoner kronor till livsviktig forskning. Inför årets Vätternrundan 315 km delar han med sig av sina bästa tips.

Hur började ditt cykelintresse?

– Jag köpte en begagnad racerhösten 2012, mest för att få motion och rensa tankarna efter jobbet. Men ganska snabbt kände jag att jag behövde ett mål med träningen, så jag anmälde mig till Halvvättern 2013. Sedan dess har det bara fortsatt.

Hur länge har du kört Vätternrundan och Ride of Hope?

– Första Vätternrundan var 2015, när 50:e loppet firades . Året efter körde jag första gången med Ride of Hope. 2018 var jag med som gruppledare för första gången.

Du leder egna cykelgrupper – berätta mer!

– I år har jag grupper både på Vätternrundan och Halvvättern. Förra året var vi 38 cyklister, i år blir vi 31 på Vätternrundan och 12 på Halvvättern. Mer än 20 av oss bor i Stockholmsområdet, vilket gör att vi kan träna tillsammans under våren. Det höjer säkerheten och sammanhållningen. Vi har också en gemensam långtur i maj på 12–15 mil för att lära känna varandra bättre.

– Gruppen har ett gemensamt tidsmål och rullsnitt, men det viktigaste är att vi har kul och stöttar varandra. Vi lämnar ingen bakom – alla ska med runt.

Har du någon personlig koppling till barncancer?

– Nej, tack och lov inte. Men jag tycker att Barncancerfondens arbete är otroligt viktigt. Deras forskning och stöd till drabbade familjer är helt beroende av att privatpersoner och företag engagerar sig. Det känns meningsfullt att kunna bidra.

Dina bästa tips till den som ska cykla Vätternrundan?

– Förberedelserna är A och O. Satsa på att få ihop 80–100 mil under våren, gärna med några längre pass på 10–15 mil. Det gör rundan betydligt behagligare. Kolla cykeln i god tid: kassett, kedja, växlar, däck – allt ska funka. Själv kör jag gärna ett längre pass helgen innan, exempelvis Halvvättern, och sedan blir det vila och uppladdning veckan före. Ät och sov ordentligt.

– Och framför allt – njut av upplevelsen! Det är tufft, men den långa rakan in mot mål är magisk. Många anmäler sig igen direkt efteråt.

Stort tack, Leif – och lycka till på Vätternrundan 2025!

Text: Barncancerfonden, Jesper Liljegren
Foto: Barncancerfonden

”Det är tack vare eldsjälar som Leif – som engagerar sig ideellt, som cyklar, samlar in pengar och sprider budskapet – som vi kan fortsätta finansiera livsviktig forskning och ge barncancerdrabbade familjer det stöd de behöver. Samarbetet med Vätternrundan gör stor skillnad för vårt arbete, och ger Leifs och andra cyklisters engagemang ännu större kraft.”
– Jonathan Svensson, projektledare Event, Barncancerfonden

Inspirerad av Leif?
Kanske är det du som leder en egen cykelgrupp inför 2026? Läs mer om Ride of Hope och skicka gärna en intresseanmälan till event@barncancerfonden.se