Amanda Rangert och Philippa Evers har klarat av en fjärdedel av resan mot målet: En Svensk Klassiker. Närmast väntar Vätternrundan 315 km.
”I början kändes det inte behagligt alls på sina ställen på kroppen, men det är borta nu”, säger Philippa vars självförtroende höjdes efter att milen mellan Sälen och Mora klarades av.
Det är viktigt att fylla på med energi och en klassisk cykelfika sitter aldrig fel. ”Det häftigaste blir att ha gjort det och känna att kroppen orkar”, säger Amanda om Vätternrundan.
Med 100 cykelmil i benen känner både Amanda och Philippa att de är reda för loppet. Här har de sällskap av Ludvig Önnered på vägen runt Landsjön norr om Huskvarna.
Mil efter mil har trampats på vägarna runt Jönköping och Huskvarna. Allt för att vara redo när starten går i Motala.
Artikel

En Svensk Klassiker fortsätter för Amanda och Philippa – ”Ett lyxigt mål i vardagen”

2025-05-19

Öppet spår? Check!
    Amanda Rangert och Philippa Evers har klarat av en fjärdedel av resan mot målet: En Svensk Klassiker.
    Närmast väntar Vätternrundan 315 km.
    – Jättekul, läskigt och pirrigt, men berg-och-dal-bane-pirrigt. Ju närmare vi kommer starttiden, desto mer taggad blir jag, säger Amanda.

Amanda Rangert och Philippa Evers är två av alla unga tjejer som har hoppat på trenden att genomföra ett långlopp. Kompisarna som i mitten av december berättade för Cykla.se om årets stora utmaning: En Svensk Klassiker.
    Så hur gick skidmilen mellan Sälen och Mora? Och hur går uppladdningen inför Vätternrundan?
    – Det gick jättebra, bättre än förväntat. Vi åkte Öppet spår, som visserligen hade väldigt få spår, men vi hade inställningen att ha roligt längs vägen och klarade loppet på 09.33 timmar, säger Philippa.
    – Philippa klarade av ”fasan Vasan”, vilket är grymt gjort, och vi hade kul hela loppet. I alla fall åtta av milen, vi hade våra dippar längs vägen… Men klarade hon sin ”fasa” ska jag klara av min, Vätternrundan, säger Amanda.

”En smärtsam men härlig upplevelse”

Med en knapp månad kvar till Vätternrundan känner både Amanda och Philippa att det ska gå vägen. De har kommit upp i 100 cykelmil i benen, klarat av några långa träningsrundor och kan nu se loppet som ”en smärtsam men härlig upplevelse”.
– Drygt 31 mil, det är långt. Som från Jönköping till Köpenhamn ungefär, men det känns bättre och bättre. I början kändes det inte behagligt alls på sina ställen på kroppen, men det är borta nu, säger Philippa.

Amanda håller med även om hon fortfarande har respekt ”för den där sjön”.
– För mig kommer det att bli den största utmaningen under hela Klassikern, men samtidigt tycker jag att det är lyxigt att ha ett sådant här mål i vardagen. Och så har vi verkligen jätteroligt tillsammans.
– Dessutom pratar Philippa om att vi ska se det som en härlig matresa, så jag ser fram emot köttbullarna i Jönköping, lasagnen i Hjo och så ska de visst servera smashed burger i Motala. Alltid lurar vi hjärnan på något sätt…

Milen till Jönköping får bli uppvärmningen

Duon lämnar Motala tidig morgon, runt 01.30, den 14 juni. När solen går upp över Östergötland och Småland närmar de sig depån i Jönköping och det är där som de ser att loppet ska ta sin egentliga början.
– Milen till Jönköping får bli en slags uppvärmning, på något sätt känns det som att loppet börjar när vi lägger mörkret bakom oss. Jag har lite tankar om att Philippa är starkare på cykeln, men vi ska hjälpas åt att dra under resans gång, säger Amanda och får medhåll av Philippa:
– Vårt mål är att cykla tillsammans och turas om att dra. Man blir ju mörkrädd när man inser hur långt det är, men det kommer kännas riktigt coolt efteråt.

Amanda och Philippa ser dessutom fram emot att heja på flera av sina kompisar i Motala. Även de unga tjejer som stärker trenden att alltfler väljer att genomföra En Svensk Klassiker eller delar av den.

Med Vätternrundan avklarad, hur går tankarna om Vansbrosimningen och Lidingöloppet?
– Båda är givetvis utmanande, men Vasaloppet och Vätternrundan känns mer som en idrottsprestation där det krävs mer pannben. Det blir intensiv simträning innan Vansbro och sedan löpning så att vi är redo i september, säger Philippa.
– Det är andra typer av tävlingar som också kommer att bli jobbiga och tuffa, men vi ska klara av det. Och för varje simtag i Vansbro och sprungen meter på Lidingö närmar vi oss målet, genomförandet av En Svensk Klassikern, säger Amanda.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Amanda Rangert

Ålder: 26.
Gör: AT-läkare.
Bor: Huskvarna.
Familj: Sambo Martin, mamma, pappa, två systrar och en hund.
Intressen: Orientering, engagerad i IKHP, vara ute i naturen, hänga med sportiga kompisar.
Vad blir tuffast under loppet? ”Jag har respekt för antalet timmar vi kommer att köra, så det kan bli tufft. Då vi måste ha en bra energiplan, vilket vi kanske har slarvat med lite under träningen.”
Vad ser du mest fram emot? ”Det häftigaste blir att ha gjort det och känna att kroppen orkar. Sedan ska det bli oslagbart att få göra äventyret med Philippa.”

Philippa Evers

Ålder: 28.
Gör: AT-läkare.
Bor: Jönköping.
Familj: Sambo Anton, mamma, pappa, en bror och en hund.
Intressen: Träna, tycker om att laga mat, umgås med kompisar.
Vad blir tuffast under loppet? ”Min fasa är att behöva bryta. Jag har haft ont i ländryggen av och till, men det längsta träningspasset får bli loppet. Jag känner mig inte orolig, jag fick ett jäkla självförtroende efter Vasan.”
Vad ser du mest fram emot? ”Folkfesten, matstationerna, köttbullar och lasagne, att få cykla i mål med Amanda, få en kall öl. Jag tror att man kommer börja gråta.”