Artikel

Pasta eller kokosolja – hur provuppladdar du?

2016-04-22

Text: Karin Magnusson, leg. dietist och frilansjournalist. 

Ett par månader kvar till Vätternrundan och dags att skruva upp förberedelserna. Det är nu det är dags att provuppladda. Det här med uppladdning är ett omdiskuterat ämne. Och tyvärr finns inget sätt som passar alla. 

Jag har träffat mängder av människor som framgångsrikt laddar med gröt och pasta, men (på senare år) även flera som laddar med bacon och kokosolja. Förmodligen handlar det om vad man vant kroppen vid att äta.

Att ladda med kolhydrater är logiskt eftersom att de omvandlas till glykogen, det vill säga högeffektivt bränsle. Dessutom har vi bara har ett litet lager av det i musklerna, si sådär 300–500 gram. Risken att kolhydraterna ska ta slut under en utmaning som Vätternrundan är därför stor.

Att en ”fettuppladdning” skulle ha effekt finns det såvitt jag vet inga vetenskapliga studier på. Och inte är det logiskt då vi, oavsett hur mycket fett vi äter, har flera kilo av det på kroppen. Risken att det skulle ta slut under passet är helt obefintlig. Men, vetenskap eller ej, logiskt eller ej – för vissa funkar det.
Så mitt klokaste tips är att göra en provuppladdning och se vad du mår och presterar bra av. Kanske är det att äta precis som du brukar? Om du gör det, men inte tränar något under de sista dagarna, så blir även det en form av glykogenuppladdning.

Något annat som kan vara bra att börja fundera på är vad du ska stoppa i dig under själva loppet. Vad som kommer att serveras i de olika depåerna ser du här intill, men rent näringsmässigt så handlar det om snabba kolhydrater, vätska och salter.
Blåbärssoppa och saft (beroende på hur den är blandad) innehåller mer kolhydrater (socker) än sportdryck. I mineralvatten, kaffe och te finns inga kolhydrater alls (men te och framför allt kaffe kan göra dig lite mentalt pigg).
Snabba kolhydrater i fast form hittar du i bullarna och bananerna. Salt finns i mineralvattnet, sportdrycken, saltgurkan och i den lagade maten. Prova dig fram under ett långt träningspass. Viktigt är att du tycker att det du äter är gott (annars kommer du inte vilja ha det), att magen mår bra av det och att du känner att du får massa skön energi av maten. För det kommer du att behöva.