Artikel

Nybörjare? Här får du svar på dina frågor!

2019-06-11

Har du aldrig cyklat något lopp eller varit i Motala under Cykelveckan tidigare? Då är det säkert mycket du undrar över. Under våren har cykelexperten Fredrik Almgren svarat på nybörjarfrågor i podden Hjälp! Jag ska cykla Vättern! Här är ett urval av dem.

Hur många vattenflaskor ska jag ha med mig?

– Ta med två stora vattenflaskor, minst 800 milliliter. Fyll en med vatten och en med sportdryck.

Ska jag bara dricka vatten eller funkar det även med sportdryck?

– Varannan vatten och varannan sportdryck. Men börja dricka i tid. Är det extra varmt måste du dricka ännu mer, och då kan du behöva lite salt i sportdrycken. Det är inte jättegott, men gör att du inte krampar på slutet.

Vad ska man göra när man inser att kraften är på väg att ta slut och benen och psyket blir allt svagare. Hur vänder jag den känslan? Hur startar jag om mentalt och fysiskt? Ska jag stanna och ta paus? Äta och dricka? Vad har ni för råd att ge?

– Tänk igenom varför du gör det, vad du har för trigger att gå i mål. Ha ett riktigt firarkit som möter dig vid målet. Någonting som gör dig jätteglad, så att du har ett skäl att komma dit. Sedan är det bra att ta loppet sträcka för sträcka och under svackorna är det bra med kompisar som peppar för att kunna ta sig in i depån.

Om man ska cykla Halvvättern, är det bara att ta ett träningsprogram för Vätternrundan och köra hälften så långt?

– Nej, träna någonstans där emellan. Skippa de allra längsta passen som behövs för 300-kilometern. 11–12 mil räcker för de långa passen.

Jag ska cykla Vätternrundan 300 km för första gången. Har cykel, tränar regelbundet och längsta rundan jag har cyklat hittills är sju mil. Det blir dock inte så långt vid varje tillfälle. Räcker det eller ska jag ta ett par mil till?

– Innan du kör Vätternrundan borde du testa på ett dubbelt så långt pass – minst en, men gärna  flera gånger. Det räcker om du gör det i maj eller juni.

Vad ska man ha för mat med sig? För maten i depåerna räcker väl inte?

– I depåerna finns det massor med mat och dryck. Men ha med dig lite egen mat, exempelvis energibars, godis och även energigels – gärna med koffein i. Det ger kraft och kan kännas som en nödraket när det går tungt. Men då är det viktigt att du har prövat det innan.

Ska man verkligen cykla i klunga? Är inte det lite tråkigt att titta på rumpor hela dagen och inte kunna se allt framför sig?

– Om du bara tittar på rumpan tittar du inte tillräckligt långt fram. Du hinner både titta runt omkring dig och snacka med kompisarna i klungan.

Kan man få hjälp om man får punka längs vägen?

– Först och främst finns det många andra som stannar och hjälper. Sedan finns det också följebilar längs vägen. De lagar visserligen inte cykeln, men tar dig till nästa depå, där den fixas till.

Om man är tre polare som ska cykla, är det bra ifall vi har med oss en väska som vi ska turas om att bära? Eller bör alla varsin?

– Sadelväska ska alla ha varsin – inte mer än så. Får du inte plats med allt du behöver i den, har du helt enkelt packat för mycket.

Ska cyklarna vara på taket på bilen eller på dragkroken? Vad är bäst?

– Om du har två cyklar eller färre och det finns plats, lägg dem försiktigt i bilen med filtar omkring. Har du många så är det bättre att ha dem på taket, än bak på bilen.

Skoöverdrag – behöver man ha det?

– Ja, om det är kallt eller regnigt.

Ge tips på någon smidig belysning som funkar när man startar mitt i natten!

– Du måste ha fast belysning fram och bak. En led-belysning som har laddbara batterier och spännknäppe med gummi som går att knäppa fast runt styre och sadel är mitt bästa tips.


Här får du mer hjälp!

Podden Hjälp! Jag ska cykla Vättern!

En podcast för dig som ska cykla Vätternrundan för första gången och undrar vad du har gett dig in på. Podden svarar på viktiga frågor som varför cyklande män alltid rakar sina ben, hur du tränar bäst utifrån säsong och om du verkligen behöver den omtalade rumpkrämen (det gör du!). Poddarna hittar du här.

How-to-filmer

Genom ett antal how-to-filmer får du svar på dina frågor inför loppet. Filmerna behandlar allt ifrån hur du lagar punktering och ställer in cykeln till hur du klär dig rätt på cykeln. Filmerna hittar du på här.

Facebookgruppen Hjälp! Jag ska cykla Vättern!

En grupp för att diskutera podden, få svar på frågor från såväl Vätternrundan som andra erfarna deltagare eller få andra nyttiga tips inför sommarens lopp. Så är du nybörjare, ställ dina frågor i gruppen.

Cykla.se

Webbplatsen för alla cykelintresserade. Här finns nybörjartips, inspiration och guider om det mesta du behöver veta om cykling i allmänhet och Vätternrundan i synnerhet.