Artikel

Jens slår ett slag för tidig Vätternrundanstart

2016-10-07

Diskussionen går het! Vilken starttid är mest optimal i Vätternrundan?
Så tidigt som möjligt om man har ett tidsmål och startar i grupp, menar Jens Lindquist i Knivsta CK.
    – Det passade oss både ur säkerhetssynpunkt och för att vi skulle nå vårt prestationsmål, säger han.

Mellan klockan 3 och 5 på natten. Det är då som allra flest vill starta sin resa runt Vättern. Till och med fler cyklister än vad det finns platser, vilket gör att alla inte har möjlighet att få starta på sin önskade tid.
    Men Jens Lindquist slår gärna ett slag för att starta så tidigt som möjligt, det vill säga runt klockan 20 på fredagskvällen.
    Det gjorde Knivsta CK:s två sub-grupper (sub9 och sub10) i somras, vilket blev en lyckoträff.
    – Vi hade våra diskussioner om när det skulle vara bäst att starta och tillsammans kom vi – jag som lagledare och våra lagkaptener – fram till att vi skulle försöka få en så tidig starttid som möjligt. Dels är det mindre trafik, dels färre cyklister att passera, säger han.

Sommarens Vätternrundan var hans sjätte i ordningen. Men det var första gången som han startade så pass tidigt.
    – Har man ett tidsmål och startar klockan 5–6 på natten är det någon som har räknat ut att man cyklar om 5 000–8 000 cyklister. Vissa gånger har vi i princip legat i omkörningsfil hela vägen runt, säger han.
    Därför upptäckte han många fördelar med den nya starttiden i somras.
    – För vår del som klubb var det mycket bra. Vi fick en mer kontrollerad cykling för prestationen och målsättningen vi hade satt upp. De som hade varit tveksamma, utifrån att vi var tvungna att cykla genom hela natten och den trötthet som kan uppkomma då, blev också omvända.
En annan uppskattad effekt från sommarens lopp var stödet från åskådarleden.
    – Ner till Gränna var det mycket mer folk som peppade längs banan än vad jag har upplevt tidigare.

Samtidigt tog gruppen med sig några viktiga lärdomar till framtida lopp.
    – Det blev mörkt under natten. Mycket mörkare än vad vi trodde. Man behöver ett bra lyse, med ett längre batteri än vad man tror sig behöva. Det kan också vara bra med någon form av belysning på hastighetsmätaren. Även i depåstoppen var det lite svårare att se varandra än beräknat. Å andra sidan var det färre människor i depåerna, vilket gjorde det lättare att hålla ihop.

Nästa år blir det ingen Vätternrundan för Jens Lindquists egen del, eftersom han är på resande fot. Men Knivsta CK har redan önskat en tidig starttid även nästa år. Och det är något Jens rekommenderar till andra sub-grupper.
    – Det var magiskt att få vara med om både solnedgång och soluppgång under samma lopp. När solens strålar färgade himlen röd när vi kom till Askersund var en häftig upplevelse.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Micke Fransson, Privat


Vätternrundan 2017

Den 15 september öppnade intresseanmälan till Vätternrundan 2017 (300 kilometer) och pågår till och med 1 november. Intresseanmälan är nödvändig för att få tillgång till den anmälningskod som används för att göra den riktiga anmälan den 7 november klockan 19.00. Du gör din intresseanmälan på Mina Sidor.