Blogg

Energikakor

Hallå i stugan!

Just nu är det mycket förberedelser inför Öppet spår. Mindre än fem veckor kvar. Herregud. Här i Uppsala var det riktigt med snö i november — sen dess har den dessvärre lyst med sin frånvaro. Var, tillsammans med en kollega, ute i Storvreta i lördags. Det var bra isigt. Skintec-skidorna var tippentoppen. Men trots allt, ett sånt jäkla jobb dom lägger ner där ute på att fixa med spåren. Helt osannolikt egentligen. Snökanoner som sprutar på nätterna (om det är minus), folk som kör pistmaskin, spårar, tar hand om kansli. Helt underbart, jag verkligen älskar ideellt arbete. Fy tusan vad ni är bra!

Hur som haver. Det är går inte många dagar utan att jag trots allt kollar till Bianchin. Han (hon? Hen?) är bra sugen på att komma ut på vägarna nu. Men när jag berättar för honom hur mycket grus som ligger överallt på vägarna, och att vägen utanför oss är en byggarbetsplats och därmed en stor lerpöl, så tycker han att han har det rätt bra inomhus trots allt.

Men, i väntan på att kunna ta ut cykeln och faktiskt njuta av vägarna har jag börjat småpilla med lite förberedelser! Nu i helgen provade jag för första gången att göra energibars, eller energikakor om man så vill. Tänker att det kan vara ett smidigt sätt att få med sig lite extra energi ut på vägarna. Efter att ha googlat runt en stund och mixat bland olika recept blev detta var jag använde:

1 dl proteinpulver
120 gram jordnötssmör (jag körde osaltat och osötat, kör man sötat/saltat kan man nog skippa salt/honung i slutet)
120 gram havregryn
1 dl cashewnötter
1 dl hasselnötter (orkade inte skala mina så tog med skal)
0,5-1 dl vatten
ca 10 st dadlar
ca 1 dl kokos
3 msk honung
1 tsk salt
75 gram mörk choklad (70 % kakao ungefär)
3 msk kokosolja

Mixade nötter och dadlar i blendern. Häll över i bunke. Blanda i jordnötssmör, havre, proteinpulver och kokos. Blanda runt. Det blir lite klumpigt, så släng på 0,5 dl vatten och fortsätt blanda. Det ska bli någorlunda krämigt. Tänk chokladbollssmet. Behöver du mer vatten så kör på tills du är nöjd med konsistensen. Plasta därefter in en form, ca 20 x 15 cm. Häll över smeten/massan i formen och pressa ut ordentligt, även i kanterna. Jag använde ett decilitermått i metall för att pressa. Bryt sönder chokladen i en skål, blanda i kokosoljan. In i micron på låg effekt i någon minut. Blanda runt. In i micron igen och upprepa tills allting smält. (Det går så klart också bra att värma på vattenbad, men det orkade jag inte). När kokosolja och choklad blivit en fin smet, häll den över formen och pensla ut i tunt lager. Tjoffa in i frysen i nån timma eller två. Skär upp – njut!

Tror dessa blir perfekta att skära i längder och ta med ut på rundor här i vår. 🙂

 

img_1112

 

Have it grejt!

Tobbe

Träningsvardag

Tjena! Tobias Lindgren var namnet. Bor i Uppsala där jag arbetar på universitetet som lärare på juristprogrammet. Gillar utmaningar i "lagom nivå", vilket ofta innebär "genomförande"-nivå. Cyklade min första Vätternrunda 2016 som ett led i min klassiker och fick genom uppladdningen och träningen inför loppet på riktigt upp ögonen för cykling. Är också ett fan av löpning - vilket jag aldrig trodde jag skulle höra mig själv säga.

På den här bloggen skriver jag mestadels om träning i allmänhet och cykling i synnerhet. Ibland leker jag snille och sitter och spekulerar om något i största allmänhet.

Kul att ni tittade förbi:)