Starten för Vätternrundan 315 km 2024. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar tiotusentals cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern.
Oskar Sundblad, vd Vätternrundan, vid starten av Cykelveckan Oskar Sundblad, vd Vätternrundan, vid starten av Cykelveckan 2024.
Artikel

Tusentals cyklister över hela världen redo för Vätternrundan 2025

2024-10-18

På onsdag öppnar äntligen huvudanmälan för den 60:e Vätternrundan 315 km. Och redan nu står det klart att intresset att jubileumscykla är stort – framför allt bland internationella cyklister.
– I dagsläget kommer var tredje föranmäld deltagare från något annat land än Sverige, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Stort internationellt intresse för Vätternrundan 2025

Tusentals cyklister över hela världen gör sig nu redo för att klicka hem sin efterlängtade starttid till nästa års Vätternrundan 315 km. För på onsdag den 23 oktober kl. 19.00 är det äntligen dags, när huvudanmälan till Vätternrundan 315 km öppnar.

– Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och det stora intresset visar att vi har ett starkt rykte internationellt. Cyklister över hela världen har Vätternrundan och Sverige på sin bucket list och många kommer tillbaka år efter år, även från länder som USA eller Kanada, säger Oskar Sundblad.

Förra året var ungefär var fjärde cyklist i Vätternrundan från utlandet. Men av dem som i nuläget har genomfört det första steget för att kunna gå vidare till huvudanmälan, kommer i år var tredje från ett annat land än Sverige. Allt från Hornafjörður på Island till Vancouver i Kanada och Half Moon Bay i Kalifornien.

– Internationella deltagare bestämmer sig sannolikt tidigare, så vi förväntar oss att andelen kan gå ned något när vi närmar oss loppet. Men det är väldigt roligt att se att det internationella intresset är så stort, säger Oskar Sundblad.

Jubileumsplanerna för den 60:e Vätternrundan 315 km

Nästa års Vätternrundan blir den 60:e i ordningen. Arrangörerna lovar firande och fest för de tusentals cyklisterna som ska genomföra loppet.

– Vi planerar för fullt och cyklisterna kommer definitivt att känna att nästa års Vätternrunda blir en ännu större cykelfest än vanligt, säger Oskar Sundblad.

Blir du också sugen på att genomföra ditt livs utmaning? Fram till midnatt på måndag kan du göra en förberedande anmälan. Det ökar chansen att få den starttid du önskar.

– Vätternrundan är något man vill uppleva som motionär, åtminstone en gång i livet, säger Oskar Sundblad. Att cykla runt Vättern i den ljusa sommarnatten, få vara med om både solnedgång och soluppgång och få uppleva lyckoruset i målet – det borde alla ta chansen att göra.

Text: Ebba Envall
Foto: Vätternrundan

Så anmäler du dig till Cykelveckan 2025

• Till MTB-Vättern 25/50 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km och Halvvättern 150 km är anmälan redan öppen.
• Till Vätternrundan 315 km förbereder du din anmälan till och med den 21 oktober. Två dagar senare, den 23 oktober klockan 19.00, öppnar det andra och sista anmälningssteget – huvudanmälan.

Du anmäler dig på Vätternrundans Mina Sidor.

Då går loppen under Cykelveckan 2025

Fredag 6 juni: MTB-Vättern 25/50 km
Lördag 7 juni: Tjejvättern 100 km, Halvvättern 150 km, Vätternrundan 100 km
Söndag 8 juni: Minivättern

Fredag 13 juni–Lördag 14 juni: Den 60:e Vätternrundan 315 km