Cykellopp, landslag, Sverige
Artikel

PLANEN: Tour of Sweden – ett internationellt etapplopp i Sverige!

2024-10-09

Det var längesedan vi hade ett etapplopp av rang i Sverige. Fram till tidigt 2000-tal var Postgirot Open en uppskattad tävling både för deltagare och publik. Nu planeras en ny satsning i samma anda.
– För svensk cykelsports framtid är det viktigt att få tillbaka ett stort etapplopp, säger Fredrik Kessiakoff på Svenska Cykelförbundet.

När landsvägscykling var som störst under 1980-talet var etapplopp vanligt förekommande i Sverige. Särskilt stort var Sexdagarsloppet, som senare blev till Postgirot Open. Dessa tävlingar satte svensk cykelsport på kartan och var väldigt uppskattade tills det arrangerades för sista gången 2002. Sedan dess har ett vakuum rådit inom svensk cykelsport när det kommer till större etapplopp, tills nu.

Den nya satsningen kallas Tour of Sweden, och planeras genomföras i samarbete med destinationerna Kalmar och Karlskrona. Tanken är att U23-landslag till en början ska delta, tillsammans med inbjudna klubblag och utvecklingsteam.

– Vi låser oss absolut inte vid formatet U23-landslag. Jag kan se det växa till något annat och större, men det här känns som en riktigt bra början, säger Fredrik Kessiakoff, före detta elitcyklist och numera Key Account Manager på Svenska Cykelförbundet.

Klart är alltså att det kommer att röra sig om ett internationellt tävlingslopp, med potential att locka många av cykelvärldens mest lovande talanger. Dessutom ger det chansen för lokala förmågor att mäta sig mot högkvalitativt motstånd.

Än är Tour of Sweden i ett tidigt stadie och näst på tur i processen är en avsiktsförklaring till Internationella Cykelförbundet (UCI). Den skickas in gemensamt från Svenska Cykelförbundet, Kalmar och Karlskrona kommun. Loppet behöver sedan bli godkänt av UCI för att läggas in i den internationella tävlingskalendern. Ansökan väntas skickas in i maj 2025 och gäller mellan åren 2026–2029.

Förslaget har tagits emot väl av politikerna i Kalmar och Karlskrona, som ser ljust på ett internationellt lopp i närområdet.

– Genom tävlingen kommer vi att få möjlighet att visa upp våra fantastiska platser för en bred målgrupp i norra och centrala Europa, säger Emma Swahn Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona kommun.

Hennes motsvarighet i Kalmar kommun, Johan Persson (S) delar uppfattningen och tror Tour of Sweden kan föra mycket gott med sig för regionen.

– Det känns bra att både vi och Karlskrona ställer oss positiva till att vara med och skapa detta oerhört intressanta evenemang. Ett samarbete som kommer ge vår region en större nationell och internationell positiv exponering och en stolthet för våra invånare, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

Längtan har sedan länge varit stor för ett internationellt elitlopp i Sverige, och även om många detaljer återstår pirrar det säkerligen till i magen för svenska cykelentusiaster vid tanken på ett event likt detta. Fortsättning följer!

Text: Jesper Liljegren
Bild: Nizze Gustavsson