Det här med att ”ta i” och känna sin kropp är ett ämne som jag inte tycker kan diskuteras för lite. Jag ser överlag två olika beteende i cykelsalen och är ganska övertygad om att det är mest frekvent förekommande att man antingen tar i för mycket eller är för bekväm och tar i för lite.
Väldigt ofta ser jag för många grimasera för tidigt in på en tröskelintervall. Visst det är högst individuellt hur tränad kroppen är för att hantera mjölksyran, men jag tror att för många ligger för högt i intensitet och på så sätt inte får rätt referensramar för hur tex mjölksyratröskeln känns.
Mjölksyratröskeln
För många förknippar tröskeln med att det ska vara tokstumt i benen och andningen extremt andfådd. Har du den känslan är du säkert redan en bra bit förbi din tröskel. Stumheten i benen kommer av att koncentrationen mjölksyra ökar stegvis och miljön i muskeln blir surt, dvs PH-värdet sjunker. Ett lågt pH gör att enzymer inte fungerar lika effektivt och man blir därför snabbt trött. Ett lågt pH irriterar även fria nervändar i muskeln vilket ger smärta.
Mjölksyra
Mjölksyra förknippas ofta med något negativt men är egentligen helt fantastiskt. Kroppens sätt att få energi även under ansträngning där syreupptagningen inte räcker till.
Omvärdera mjölksyra och omvärdera hur du ser på ansträngning. Ganska garanterat tar du i för mycket när du ska träna din tröskel.
[insert]
[/insert]