Speaker Peter Bengtsson möter upp alla cyklister vid målområdet. Ett tacksamt jobb med mycket glädje, beskriver han det som.
Artikel

Vätternrundans speaker: “Glädjen är genomgående”

2019-06-09

De flesta känner till honom som mannen med mikrofonen på målrakan. Men vem är han? Vad är det som får honom att återkomma? Och när ser vi honom på en cykel? Cykla.se har pratat med Peter Bengtsson, speaker och påhejare under de senaste årens Cykelveckor.

Peter Bengtsson är speakern som år efter år står och tar emot Vätternrundandeltagarna i målområdet. Han får glada cyklister att bli ännu gladare. För vem vill inte skrika ut sin glädje och berätta om sin bedrift i högtalarsystemet?
– Det är väldigt kul. Jag tycker alltid att det är roligt med stora arrangemang och gläds verkligen av engagemanget som läggs ned. Det tycker jag är häftigt att se, säger han.

Hur är det att ta emot anstormningen av cyklister?
– Jag säger till alla som frågar att det egentligen är ett ganska enkelt jobb. Här är alla vinnare. Alla som kommer i mål har lyckats och då är mitt arbete inte så svårt. Det är bara att fråga cyklisterna hur det känns så blir det bra.

Det gäller att fånga snabba och korta intervjuer ur olika perspektiv, berättar Peter.
– Som i dag. Då vet jag att det blir mycket prat om vinden. Intervjuerna kan skilja sig en del mellan de som satsar på snabba tider och de som varit ute i många timmar. För de sistnämnda kanske det har handlat om överlevnad under loppet. Mitt jobb är att hitta de olika infallsvinklarna.

Efter sina många år i rollen som speaker har han fått chansen att träffa en hel del människor, alla med olika bakgrund och mål.
– Glädjen är genomgående. Det är de udda personerna som sticker ut. Kanske kommer de från ett annat land och har blivit övertalade om att cykla loppet som alla pratar om.
– Sedan finns det många återkommande ansikten. Alla kan inte bli intervjuade, men det finns de som jag träffar år efter år. Överlag är alla väldigt nöjda med arrangemanget och då blir man stolt.

När får vi se speakern själv sätta sig på en cykel?
– Nu får man ju cykla elcykel, så kanske…
– Nej, vi får se. Jag skulle vilja testa en racercykel och känna hur det känns. Cykling är en tekniksport och jag har en del att lära. Det är ingenting jag längtar efter, utan jag trivs vid mikrofonen.

Text : Johan Fransson
Foto: Andreas Andersson