Artikel

Renata Chlumska: “För mig har cykeln alltid funnits där”

2018-03-26

I reportageserien Jag och min cykel möter vi kända personer som berättar om sin relation till sin cykel och cykling i allmänhet. Den här gången har turen kommit till äventyraren Renata Chlumska.


Malmöfödda äventyraren Renata Chlumska blev 1999 första svenska kvinna att bestiga Mount Everest. Sedan dess har äventyr och utmaningar speglat hennes liv. Vad sägs om att hon har fått en dag uppkallad efter sig i Seattle för hennes paddelexpedition runt USA, eller att hon har nått toppen på de högsta bergen i alla sju världsdelar? Listan kan göras lång, men störst av allt blir nog ändå nästa utmaning – drömresan till rymden.


Renata Chlumska

Ålder: 43.

Bor: Jönköping.

Familj: Tre barn, 5, 7 och 9 år gamla och bonusson, 14 år.

Cykel: ”Jag har flera stycken. Min landsvägscykel är jag väldigt förtjust i. Sedan har jag en MTB-, hybrid- och en klassisk damcykel som alltid står redo när jag ska till gymmet eller affären. Nu på vinterhalvåret är jag sällan ute med landsvägscykeln, däremot ger jag mig rätt ofta ut med MTB-cykeln och tränar.”

Mitt favoritcykelställe: ”Ett favoritställe för mig är en plats dit jag gärna återvänder. Jag har cyklat på flera spektakulära ställen världen över, men sannolikheten att jag beger mig dit igen är väldigt liten. Så mest uppskattar jag nog att cykla på hemmaplan. Jag har en sträcka över Huskvarna, Kaxholmen och vidare mot Lekeryd och Aneby som jag gärna cyklar. Det är fantastisk natur, lite trafik och härligt slingrande kuperade vägar. Dessutom finns det flera mysiga fik att stanna till på .”

Cykelminne: ”Det har blivit flera roliga äventyr på cykel. Ett av favoritminnena är när jag cyklade hem från Mount Everest 1996 med Göran Kropp. Vilka kontraster. Från svala Kathmandu ner till hettan i Indien, vidare mot Pakistan och mytomspunna Karakoram Highway och in i Kina. Bokstavligen cyklade vi genom Himalaya och det var otroligt spännande. Konfrontationen med klimatet, olika kulturer och människor var utmanande men även spännande och lärorikt. Resan gick sedan vidare via Ryssland och Finland innan vi nådde Sverige. Både som transportmedel och äventyrsredskap är cykeln svårslagen.”

Relation till cykling: ”För mig har cykeln alltid funnits där. Det började redan när jag var liten och cyklade till Bokskogen utanför Malmö med familjen. Den frihetskänslan, att kunna förflytta sig både längre och snabbare än till fots gillade jag redan då. Som junior tävlingscyklade jag också, men upptäckte snabbt att det är äventyrsdelen som lockar. Så cykeln har jag alltid haft en väldigt nära och varm relation till.”

Text och foto: Johan Fransson