Artikel

Loa Falkman: “Den är lyxig som tusan”

2017-02-24

I reportageserien Jag och min cykel möter vi kända personer som berättar om sin relation till sin cykel och cykling i allmänhet. Den här gången har turen kommit till sångaren Loa Falkman.


För den yngre generationen är Carl-Johan ”Loa” Falkman kanske mest känd för sina skådespelarinsatser i Icas reklamfilmer, där han sedan i fjol spelar butiksägaren Stig. Meritlistan sträcker sig dock längre än så. Loa har medverkat i närmare 50 svenska filmer och tv-serier, men det är som operasångare han har rosat den stora marknaden. Debuten skedde på Kungliga Operan 1983 och sitt stora internationella genombrott fick Loa i Paris som Escamillo i Carmen. Noterbart är att Loa Falkman utnämndes till hovsångare 2003.


Loa Falkman

Ålder: 69.

Bor: Stocksund i Danderyds kommun.

Familj: Hustrun Rosy samt barnen Daniel, 29, och Jacob, 26.

Cykel: ”Jag har en förbaskat fin hoj som min hustru gav mig för 40 år sedan. Det är en stilig Crescent som med åren har blivit rejält inkörd. Rosy betalade 1500 kronor för den, vilket var mycket pengar på den tiden. Trampar man lite bakåt så lägger man i en ny växel, så den är lyxig som tusan”.

Mitt favoritcykelställe: ”Stocksund erbjuder många fina cykelvägar och jag gillar att åka längs vattnet. Sedan svänger jag gärna in på små skogsvägar. Normalt sett cyklar jag en timma varje morgon och är ordentligt svettig när jag kommer hem igen. På somrarna kan det till och med bli två mil. Jag är ingen vrålbuse som cyklar snabbt, utan ser i stället de fina hälsovinsterna”.

Cykelminne:Jag har både roliga och tråkiga minnen. När jag var liten satt jag ofta i en cykelstol bakom mamma eller pappa med benen rakt ut i luften. Ibland hade vi med oss matsäck och åt längs vägen. Förra vintern råkade jag däremot cykla omkull och det sa bara smack när jag landade på marken. Jag knäckte ett revben i fallet, och som sångare är det ingenting att rekommendera”.

Relation till cykling: ”Redan som barn cyklade jag mycket och det var en härlig frihetskänsla. Eftersom vi inte erbjöds någon lunch på skolan fick jag cykla hem och äta. Varje dag blev det cykelturer på 1,5 mil. Samtidigt har allt cyklande gett mig en god kondition, vilket är A och O om man ska vara operasångare. Magmusklerna ger mig ett bra sångstöd. Jag känner stor glädje på sadeln och rent fysiskt är cykling ett strålande val”.

Text: Freddy Berg
Foto: Maria Östlin