Pressmeddelande

Storsatsning på integration med cykelns hjälp

Med cykeln som redskap har fem organisationer dragit igång ett helt nytt projekt för att stärka integration och folkhälsa i Motala. Bakom projektet ”Cykla Tillsammans” står Vätternrundan, ungdomsverksamheten Hallen, MAIF Cykel, Studiefrämjandet och SISU. Startskottet går onsdagen den 18 april.

Unga nysvenskar är den primära målgruppen för projektet Cykla Tillsammans, men det riktar sig bredare än så. Syftet är att gå från integration till inkludering och därför är alla som vill välkomna.

Under hela våren och hösten arrangerar projektet cykelkvällar på Hallen i Motala. På schemat står cykelsäkerhet, cykelträning, cykelmekning och så förstås det obligatoriska cykelfikat. Organisationerna bakom projektet har dessutom sökt bidrag till lånecyklar och cykeltillverkaren Crescent har snabbt kunnat lösa behovet av cyklar och material. Det innebär att deltagarna kan låna cykel, hjälm och annan utrustning. En del av projektet är att en grupp deltagare ska cykla Halvvättern tillsammans. Gruppträning inför loppet ingår.

– Ett av Hallens uppdrag är att stärka Motalas ungas deltagande i samhället. Vätternrundan är Motalas största event och jag brinner själv för cykling så jag ville hjälpa våra besökare att få uppleva det, berättar Matilda Hägglund, ungdomscoach på Hallen, ungdomsverksamhet för gymnasiet i Motala.

– Att få delta i ett projekt där man hjälper fler att cykla är självklart för oss i MAIF cykelklubb. Kombinationen av unga och integration är väldigt viktig för oss som cykelklubb, säger Sandra Colldin, styrelseledamot i MAIF CK.

Plats för fler

Både nyanlända och andra är alltså välkomna i Cykla Tillsammans. Huvudsyftet är att lära sig cykla säkert och samtidigt få motion och gemenskap. Förutom cykelkvällarna sätts ett cykelmekarbås upp på Hallen där alla kan lära sig att meka, en cykelfikagrupp ska baka en gång i veckan och varje vecka blir det dessutom både spinning och cykelträning.

– Det känns roligt att fler får möjlighet att uppleva den gemenskap som finns inom cykling. Vätternrundan är en stor aktör i Motala och vi vill bidra till att skapa större integration och inkludering här. Den här satsningen ger glädje, främjar hälsa och är en utmaning för de som är med, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

– När det gäller cykelmekarskolan tänker vi att det kanske också kan leda till att vi får in fler som funktionärer under Cykelveckan, något som i sig bidrar till större inkludering.

Cykelskola

Cykla Tillsammans ska skapa möjlighet till sociala aktiviteter där människor kan umgås och lära känna varandra. Organisationerna bakom projektet vill verka för en bättre samhällshälsa och lyfta fram cykeln som både social aktivitet och färdmedel. Karin Larsson är folkbildningsutvecklare på Studiefrämjandet, en av de organisationer som driver projektet.

– Som en del i vår profil inom ekologisk och social hållbarhet håller vi i en cykelskola för grupper som kanske aldrig tidigare suttit på en cykel, säger hon. Att kunna cykla bidrar till självständighet, som att kunna ta sig till ett arbete själv.

Hans Wetterhall, projekt- och idrottskoordinator på SISU, håller med om att cykling öppnar dörrar.

– Cykla Tillsammans riktar sig mot flera av samhällets utmaningar, säger han. Främst integration och inkludering, men även fysisk aktivitet och rörelseglädje för ett livslångt idrottande.

Media välkomna till första träffen

Den första cykelkvällen inom ramen för Cykla Tillsammans hålls onsdagen den 18 april klockan 17.00–20.00 på Hallen i Motala. Media är välkomna för att träffa både deltagare och alla samarbetsparter i projektet, som då finns på plats.

Först på programmet är en introduktion, följt av en cykeltur alternativt promenad med deltagarna med fokus på trafikregler. Kvällen avslutas med gemensamt cykelfika.

För mer information, kontakta:

Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan 073-822 32 96
Matilda Hägglund, ungdomscoach på Hallen i Motala 072-146 43 47
Sandra Colldin, styrelseledamot i MAIF CK 070-585 10 29
Karin Larsson, folkbildningsutvecklare på Studiefrämjandet 013-25 23 28
Hans Wetterhall, projekt- och idrottskoordinator, SISU 010-476 50 31