Blogg

Vilket häftigt Giro d´Italia 2018

För första gången någonsin startar en Grand Tour utanför Europa då Girot har sina första tre dagar i Israel. Det hörs en del elaka ord om det är en klok tanke att förlägga starten i ett av de mer oroliga områden som finns i världen. Vi får lita på tävlingsledaren Mauro Vegni som står för att arrangera ett storstilat cykellopp, men helt tar avstånd från alla politiska frågor.

Frågar man cyklister så är just Girot det svåraste loppet att vinna. För att vinna Tour de France behöver du vara starkast, för att vinna Girot behöver du vara både starkast och mest teknisk. Det är så många smala vägar, branta klättringar både uppför och utför, ibland dålig vägbeläggning och halkiga vägar vid regn. Det är 20 år senast någon vann dubbeln, Girot och Touren, då Marco Pantani segrade bägge loppen 1998. Nu spekulerar många i att Chris Froome kan bli näste man som klarar den bedriften. OM han skulle vinna i Italien blir Chris Froome i så fall regerande mästare på samtliga tre Grand Tours; Girot, Touren och Vueltan. Det är hur som helst en höjdare för italienska arrangören att han vill satsa på att vinna det enda han inte vunnit ännu.

Låt oss njuta av allt som händer mellan Jerusalem och Rom i maj månad. Många kända klättringar kommer att vara avgörande såsom Monte Zoncolan, Prato Nevoso, Jafferau, Colle delle Finestre och Cervinia.

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.