Blogg

Varför skickar vi så få cyklister till EM i Danmark?

Det är snart dags för EM på cykel som detta år avgörs i Danmark. Vi har en del platser som vi kvalificerat oss till. Svenska Cykelförbundet ansvarar för vilka åkare som blir uttagna i blågult. Cyklister sliter för fullt på våra vägar för att utvecklas. Målet och motivationen är att få köra mästerskap. Av tradition har de flesta eller kanske samtliga svenska cyklister som lyckats i karriären kört mästerskap som ett led i utvecklingen. Nu tackar vårat Cykelförbund nej till 21 starter utan någon öppen motivering.

Rykten säger att det är ekonomiska grunder till detta. Blå bandet på EM är herrarnas linjelopp dit Sverige kvalificerat sig för 3 platser. Regerande mästare är Peter Sagan (se bilden) och det kommer bli en stor tävling även i år.

Här begår Svenska Cykelförbundet ett stort misstag då man bestämmer att ingen får starta i EM, vilket är den bästa dagen på hela året för svenskar att få mäta sig med de största proffscyklisterna. Måhända tycker förbundet att vi inte räcker till i Sverige.

Vi har inte större vinstchans i herrarna lopp än vad fotbollslandslaget har på EM. Men har laget kvalat in till EM så ställer man naturligtvis upp med bästa startelvan. Men i detta fall väljer man att inte ens komma till start. Bättre än så är vi i svensk cykel!

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.