Blogg

Varför gillar cyklister berg?

Många cyklister kanske inte är tillräckligt tränade för att klara av bergspassen som finns bland annat i södra Europa. Men likväl så är även de större och hårdare bergen det som lockar mest för en cykelmotionär. Massor med tuffa stigningar på Gran Canaria, Mallorca, på spanska fastlandet, Italien, Frankrike, Schweiz med flera är alltid flitigt besökta av svenska cyklister.

Självklart är det en stor tillfredsställelse att klara en stigning och att direkt efter får njuta av en skön utförskörning med serpentiner. På bilden ser vi några cyklister som kämpat sig uppför en tuff klättring på de italienska vägarna. Eller som bergsklättrare svarar på frågan varför man ska klättra uppför farliga berg: ”Berget står ju där”.

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.