Blogg

Var VM i Qatar succé eller misslyckat arrangemang?

För första gången kördes ett cykel-VM i ett av de penningstinna länderna i mellanöstern. Att sitta på läktaren 150 meter före mål med en storbildsskärm framför sig är bra. Arrangören delade ut vatten, snacks, smoothies och även solparaply vilket behövdes för en del då det var 38 grader varmt. Nu pratar jag inte om att vi satt på VIP-läktaren utan denna gratisservice var till alla som kom dit för att titta på loppen. Visst var det mycket färre i publiken än det är i de europeiska cykelländerna, men stämningen på upploppet och denna service från arrangören gjorde detta till det bästa VM för publiken som någonsin varit. Ville man ha en paus under något varv kunde man gå iväg ett par hundra meter och ta en fika sittandes vid en båthamn full med lyxyachter. Detta är just så mellanöstern med all överflödig lyx.

Tittar vi sportsligt så var det några bra svenska insatser där Jacob Eriksson gjorde den bästa insatsen med att vara med i utbrytargruppen till mål i juniorklassen. Annars var det bättre att kalla sig nordbo än att kalla sig svensk då det inte blev en topp 10-placering för blågult. Norden hade däremot ett av de bästa VM-insatserna någonsin, i arrangörens VM-ranking ser vi Norge 5a, Danmark 7a och Finland 17e. Framför allt vann Norden tre av de fem åtråvärda linjegulden.

Cykelkartan håller på att ändra sig och vi får nog vänja oss med detta. Lampre som är Italiens största cykellag blir ett kinesiskt lag 2017 och ett grannland till Qatar som heter Bahrain gör ett storlag där man lyckas få till sig storstjärnan Vincenzo Nibali med flera stora åkare. Min uppfattning är att man visade sin bästa sida på VM i Qatar och det kommer vara många länder framöver som söker att få arrangera VM som aldrig tidigare funnits i våra tankar. Grattis Qatar!

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.