Blogg

Var ska du cykla?

Med anledning av diskussioner om var jag ska cykla där det finns cykelbana så kommer här några tips. Tittar vi på våra lagar så säger Transportstyrelsen följande:

Var ska du cykla?

Du ska cykla på höger sida av körbanan. Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.

Du får dock cykla på körbanan, även om det finns en cykelbana, när det är lämpligare med tanke på färdmålet. I så fall måste du vara extra försiktig.

Så hur gör du? Man får anpassa valet mellan körbana eller cykelbana beroende på trafik och vilken fart du cyklar i. Finns det plats på cykelbanan så är den ett bra förslag, åtminstone om vi kan glömma att det finns mer smuts som t ex glassplitter på just cykelbanor. Problemet för cyklister är att det kan vara mycket folk på en cykelbana som cyklar, åker skate och promenerar och en del av dessa med hund eller barnvagn. Av den anledningen så är det bättre att välja vägen, åtminstone om man vill träna i lite högre fart. Det är ju ibland så att snittfarten är högre för cyklisten än för bilister på vägarna då det är trafik varför valet är enkelt. Men i slutändan så väljer varje cyklist på egen hand var han känner sig säker och kan cykla i sin tänkta fart.

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.