Blogg

Grannländerna är större cykelnationer än oss

Tittar vi på motionärssidan, står vi oss fint i antal motionscyklande individer. Men på tävlingsgebitet är vi långt efter våra närmsta grannländer Norge och Danmark. Varför detta?

Det som driver en elit på både herr och damsidan är att cyklisterna får köra tävlingar där man dels syns i cykelvärlden, dels att man samtidigt utvecklas då tävlingarna är hårda. Det finns två sätt att få komma till start i dessa lopp. Det ena är att kvalificera sig till landslaget och det andra är att det finns proffslag i hemlandet.

De mindre, men för individer mest värdefulla, proffslagen har mestadels sina landsmän kontrakterade i sina lag. Denna säsong har Norge fem herrproffslag och Danmark har sex lag medan Sverige har ett enda lag i Team Tre Berg (som dessutom lägger ner verksamheten i skrivande stund). På damsidan har Norge och Danmark varsitt lag medan Sverige saknar lag.

Tittar vi på landslagsprogrammet ligger vi en del efter våra grannländer räknat i antal körda tävlingar. Dessa ord är en stor del av sanningen varför vi svenskar är sämre än våra framgångsrika nära grannländer. I gengäld får vi däremot ofta fram duktiga cyklister i proffsbranschen då samtliga dessa har gått den långa hårda vägen för att komma dit. Fler körda internationella tävlingar ger fler proffsstjärnor!

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.