Blogg

Cykla inne eller utomhus

Den här årstiden är många tveksamma om man ska köra sin cykelträning inomhus eller utomhus. Dagarna blir längre och vissa dagar kan man känna solen börjar värma på ryggen. Men för att inte riskera att frysa eller halka till på någon isfläck så kör många inomhus.

Det är enklast att ha kontroll på träningen inomhus, då man kan vara mer exakt med sina pulstal och wattsiffror. Men här tar fördelarna slut.

Betänk hur ett cykellopp ser ut. Du växeldrar i din grupp, det är inbromsningar och accelerationer, vinden kommer från olika håll, vägen förändras hela tiden i lutning och kvalitet, man får parera brunnslock, hål och fartgupp och framför allt är det attacker att följa med på.

Allt ovanstående försvinner då man kör inne. Med andra ord är det så mycket mer givande att ta på sig lämpliga kläder och ge sig ut på vägarna. Åtminstone om du vill utvecklas som cyklist!

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.