Blogg

Alla herrelitcyklister hamnar i Jönköping

Tävlingscyklister har nytta av att kunna träna tillsammans. Det som är lite anmärkningsvärt i denna sport är att man ofta tränar med konkurrenter. Det blir ett slags gilla-på-träning-och-hata-på-tävling-relation.

Av olika anledningar så har Jönköping blivit ett nytt tillhåll för våra elitcyklister. Under de senaste åren har det samlats sex herrcyklister som alla är rankade topp 10  i Sverige. Dessa sex cyklister tävlar för fyra olika lag. Fredrik Ludvigsson, Tobias Ludvigsson och Philip Lindau har bott i spanska Girona, men har nu alla tre flyttat tillbaka till sina gamla rötter. Kim Magnusson och Marcus Fåglum Karlsson har flyttat från Falköping, medan Gustav Höög har flyttat från Skara.

Vad är det då som lockar våra bästa herrcyklister till Jönköping? Är det bra nöjesliv, eller bra fik, eller att tidningen Cykla finns här, eller är det att Jätten Vist vakar och bringar lycka för cyklisterna? Jag tror nog att det beror på att några härstammar från Jönköping och att det är lysande träningsvägar i detta område. Dessutom ligger det geografiskt bra i landet för dessa flitiga resenärer med närhet till motorvägar och rimligt nära till Landvetter om nu inte Axamo kan ge de rätta destinationerna.

Och till sist så är det nog en kompisanda som uppstår och i Jönköping finns det en massa cykelintresserade som inte har ambitioner att bli topp 10 i landet men i stället gillar att träna och vara med i gänget och kunna få mäta sig med sverigeeliten.

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.