Sömn, ett viktigt inslag inför en utmaning som Vätternrundan.
Göran Kenttä.
Artikel

Så påverkar sömnen Vätternrundan

2018-06-12

Ordentligt med sömn håller dig frisk, gör att du kan lära dig nya saker och håller hjärnans hälsa i balans. Men hur påverkas sömnen av ett 30 mil långt motionslopp, och tvärtom?
– Det är tanken på att man måste sova som ställer till det, säger Göran Kenttä, lektor vid GIH och ansvarig för idrottspsykologi vid RF.

 Starttiderna under Vätternrundan kan skilja flera timmar och kan för en del innebära att dygnsrytmen rubbas. Men drabbas inte av panik för det!
– Det skulle vara om man är en extrem morgonmänniska och har svårt att hålla sig vaken på kvällen. Men det tror jag inte är några problem när man väl sitter på cykeln.
– Sedan går det att dricka koffeindryck under resans gång för att hålla skärpan och blodsockret på en vettig nivå.

 Hur länge bör man ha varit vaken innan starten går?
– Ska man starta tidigt på morgonen och missar sömn under djupsömnstadiet kan det krävas lite extra tid. Sedan är det ju som så att kroppen inte behöver topprestera de första milen under Vätternrundan.
– Mitt tips är att komma i gång med lite enklare uppvärmning och att deltagarna får i sig lite mat i form av kolhydrater någon eller ett par timmar innan starten. Kroppen anpassar sig bra, det är egentligen ingenting att oroa sig över, säger Göran.

Det är inte ovanligt att man specifikt inför ett enda tillfälle, likt en utmaning som Vätternrundan, får svårt att sova. Nervositet eller kanske bara en ovana att sova hemifrån kan hålla deltagare vakna långt in på natten.
– Ett bra sätt för att säkra sömnen är att se till att sova bra veckan innan loppet och nästan räkna med att sista natten blir sämre. Finns det en acceptans blir det enklare att sova, för det är ofta tanken på att man måste sova som ställer till det, säger Göran.

En natts missad sömn, eller som för vissa cyklister – en natts cykling, är ingen fara, menar Göran. Kroppen är duktig på att anpassa sig och ta igen sovtimmar.
– Man brukar ta igen missad sömn utan att man vet om det. Sedan kan det finnas ett stort värde i att bara vila och ta det lugnt.

Text: Johan Fransson
Foto: Shutterstock, RF


Görans tre tips kring sömn

  • Oroa dig inte över en natts dålig sömn. Kroppen är duktig på att dyka ned i djupsömn tidigare natten därpå, så det går snabbt för kroppen att ta igen sömnbrist.
  • De som har sömnproblem bör undvika att ta tupplurar mitt på dagen. Det försvårar sömnen ytterligare.
  • Sömnen är den överlägset viktigaste återhämtningsstrategin, alla kategorier. I stället för att träna hårdare kan en halvtimmes extra nattsömn ge en stor effekt på träningen.