I helgen hade Alina Johansson gärna varit i gamla hemstaden Motala för att uppmärksamma Pride. Nu blev det i stället från den nya hemvisten i Dalarna. Alina Johansson hoppas att corona-pandemin har gjort positiv nytta för sin MTB-karriär. I år har hon kunna lägga fokus på att träna ordentligt.
Alina Johansson är uppväxt i Vätternrundans hemstad Motala, men bor nu i Dalarna tillsammans med sin flickvän Moa.
Artikel

MTB-stjärnan kom ut – och vill bli förebild

2020-09-02

Alina Johansson är en av Sveriges bästa MTB-cyklister på damsidan. I helgen hade hon gärna varit i gamla hemstaden Motala för att uppmärksamma Pride. Nu blev det i stället på distans från den nya hemvisten i Dalarna – tillsammans med flickvännen Moa.
    – Det är ett bra sätt att visa att cyklingen är en sport för alla, säger hon.

Hon började med MTB redan som 9-åring. På grund av stor nervositet inför tävlingar var det mest fokus på träning och att ha kul på cykeln. Efter en paus från cyklingen under högstadietiden satte sig Alina på sadeln igen under gymnasiet och trappade samtidigt upp satsningen.
    – Jag körde SM och det gick bra. Då kände jag mig stark och ville se hur mycket jag kunde få ut, säger hon.

Det har visat sig vara mycket. För trots återkommande skador under de senaste åren har Alina bland annat tagit silver på sprint-SM tre år i rad, det senaste i fjol. Årets säsong har dock blivit tävlingsfri, med anledning av covid-19. Men det är något Alina ser som positivt för hennes egen del.
    – Det har faktiskt varit ganska skönt. Alla skador har påverkat mig och min träning såväl psykiskt som fysiskt, vilket har gjort att jag i princip bara har presterat bra på mästerskapen. Nu kan jag bygga en grund som gör att jag blir jämnare och kan cykla bra på alla tävlingar.
    – Jag vill verkligen satsa på cyklingen. Till nästa år hoppas jag att jag äntligen kan sätta på en nummerlapp på cykeln och känna att jag har gjort allt jag har kunnat.

Hur långt vill du nå?
– Jag vill ta mig upp till världseliten och köra bra på världscupen. Bli så bra att jag kan fajtas på den allra högsta nivån.

För fyra år sedan flyttade hon från hemstaden Motala till Falun för att studera. En flytt som också innebar bättre förutsättningar för att utvecklas inom mountainbiken.
    – Det är väldigt bra träningsmöjligheter här uppe med all möjlig typ av terräng, säger Alina, som berättar att trots att hon är med i träningsgruppen Dala Sports Academy helst tränar på egen hand.
    – Det har jag i stort sett alltid gjort. Jag är lite av en ensamvarg som gärna vill fokusera på min egen grej.

Nu är Alina färdigutbildad och vid sidan av cyklingen jobbar hon halvtid som maskiningenjör. Andra halvan fokuserar hon på att nästa kliv inom MTB:n.
    – Det är guld värt att ha de här förutsättningarna. Skolan gav ganska mycket press och stress, vilket ledde till att jag var sjuk mycket. Nu har jag fått en ärlig chans att fokusera på min egen utveckling.

En viss form av utveckling har också skett på det personliga planet de senaste åren. Från att ha haft mycket stress i skolan som ledde till oro och sömnproblem är Alina sedan ett år tillbaka fri från sömnlösa nätter och ångest, och bor nu lycklig tillsammans med sin flickvän Moa.
    – Det har inte varit ute så länge. Men jag har aldrig känt mig utanför inom mountainbiken på grund av min läggning. Det är en sådan liten sport och många av de jag tävlar mot är jag också nära vän med. Folk är bara glada.
    – När jag tänker efter är det relativt få inom cykelsporten som är öppet gay, så det skulle vara kul att få bli en förebild. Framför allt kanske för yngre cyklister.

Hon hade gärna tagit sig hem till Östergötland för att delta i förra veckans Pride-evenemang. Nu när hon inte har möjlighet stöttade hon i stället arrangemanget från hemmet i Dalarna.
    – Cykling är en sport för alla och alla har rätt till kärlek utan att bli kritiserad. Det är viktigt att folk får göra som de vill och bra att lyfta de här frågorna.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Alina Johansson

Ålder: 23 år.
Bor: Dalarna.
Yrke: Provningsingenjör.
Familj: Sambo Moa och katten Atlas.
Meriter: SM u23 guld XCO 2018, SM silver XCE 2017, 2018, 2019, SM brons elit XCO 2018.
Intressen: Måla, spela tv-spel, promenera i skogen och tv-serier.