Video

Succé för livesändningen

30 mil på cykel – framför skärmen. När Vätternrundan gick av stapeln fanns möjlighet att följa cyklister från Motala AIF direkt på Cykla.se. Och det var många som gjorde det – över 18 000 besökare var inne och såg cyklisternas resa runt Vättern.
– Det var kul att på nära håll få visa upp hur det verkligen går till i en grupp under loppet, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef på Vätternrundan, initiativtagare till sändningen som producerades av den digitala byrån In the cold tillsammans med Appsters.

Taktik, pepp och vissa svordomar över såväl regn som trötthet. Kamerorna som satt på Motala AIF CK-cyklisterna Mikael Jarmyrs och Mathilde Egnells hjälmar när de cyklade Vätternrundan under lördagen fångade upp det mesta. Det var också det som var tanken med hela projektet.
– Målsättningen var att delge känslan av vad det faktiskt innebär att cykla Vätternrundan. Vi ville få ut att man skulle få följa upplevelsen på så nära håll det bara gick – utan att cykla själv. Växlar som smattrade, vind som vinade och regn på linsen. Men också smärtan uppför backarna efter Jönköping. Allt det här tycker jag också att vi fick ut, säger Robert Furelid, representant för In the cold.

Det bekräftades också av kommentarerna av tittarna som följde deltagarna under loppet.
– Det var många bra och positiva kommentarer under resans gång. Och cyklisterna blev både glada och tacksamma när de fick höra hur många det var som följde och hejade på dem.

Gruppen hade som målsättning att komma in på ungefär elva timmar – vilket lyckades med drygt en kvart. Och det fanns en tanke bakom att följa just de här cyklisterna.
– Vi ville visa upp hur fantastiskt och socialt det kan vara att cykla Vätternrundan i en grupp. Dessutom ger det en bra bild av hur man jobbar med tecken och signaler när man cyklar tillsammans, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Robert Furelid berättar att över 18 000 personer såg livestreamen från det att cyklisterna startade klockan 03.00 natten mot lördag till målgången strax före 14.00. Flest var det när målet började närma sig.
– I snitt tittade varje person i över åtta minuter, men det fanns några som följde streamen under flera timmar. Det gjorde att man verkligen fick lära känna karaktärerna i klungan, säger han.

Nu väntar utvärdering av projektet tillsammans med Vätternrundan, men Robert Furelids förhoppning är att det kan bli ett fortsatt samarbete.
– Vi har fram tills nu lagt fullt fokus på att få till en optimal lösning för Vätternrundan, vilket statistiken och komplimangerna tyder på att vi har lyckats med. Potentialen och efterfrågan på en teknisk lösning som förmedlar upplevelser i realtid är stor, så vi får se hur allt utvecklas framöver.

Text: Pierre Henriksson

Se loppet igen i videoklippet ovan.


Statistik från sändningen

  • Motala AIF CK kom i mål på 10:43 och klarade därmed målet om att ta sig runt på ca 11 timmar.
  • Livestreamen för Vätternrundan 300km fick över 17 000 tittare från start 03 till mål strax innan 14.
  • Livestreamen sågs från inte mindre än 81 länder.
  • Man tittade i snitt på filmen i över 8 minuter.