Blogg

Grundkurs i kolhydrater

När jag sökte till idrottshögskolan för snart sex år sedan ville verkligen begripa hur allting fungerade och jag tror att jag förutom att söka till GIH även sökte någon nutritionsutbildning. Såhär i backspegeln är jag evigt tacksam att jag kom in på mitt förstaval eftersom kosten bara står för så liten del av en idrottares prestation att det hade blivit ett extremt nischat jobb om man skall jobba inom idrott. Ett nischat jobb, med lätt inflation på arbetsmarknaden dessutom.

Missförstå mig nu rätt – kosten är väldigt viktig för en bra idrottsprestation – men det är en jäkla massa grejer som ska tweakas till perfektion innan det är relevant att göra kosten speciellt komplicerad. Energibehovet ökar i takt med att vi tränar mera, vilket gör att man behöver äta mer. Behovet av vitaminer, kostfibrer o.s.v. ökar dock inte riktigt i samma grad, så när vi äter vanlig mat, men i stora proportioner är det inte så svårt att täcka de behoven. Kontentan är alltså att det är mycket lättare att äta rätt om man är idrottare än om man inte är idrottare.

Det är dock oerhört viktigt att få i sig just kolhydrater för att prestera som uthållighetsidrottare. Det är få faktorer som påverkar ens prestation så negativt som låga kolhydratdepåer, som till skillnad från kroppens fettdepåer är mycket begränsade (max 1000g kolhydrater). Ungefär 24 timmar efter ett hårt eller långt träningspass kan man räkna med att kroppen naturligt har fyllt på depåerna igen, men med en kolhydratrik kost kan man fylla på dem ytterligare extra (max 500g) vilket boostar prestationen.

Hur ska man då göra dagarna innan Vättern?

  1. Se till att energibehovet täcks (Vilket kan skilja 5000kcal för en dag med lång träning och 2000 kcal för en dag med kort träning exempelvis)
  2. Se till att 80 % är kolhydrater!
  3. Resterande kan delas upp med hälften protein och hälften fett (vilket innebär dubbelt så mycket protein än fett på tallriken eftersom fettet innehåller dubbelt med energi per gram).

Kom också ihåg att kroppens inlagring av kolhydrater är mycket effektivare direkt efter träning och det är därför att rekommendera att få i sig snabba kolhydrater direkt efter träningspasset för att få ut det mesta av sina kolisar.

koffi time
Inte nog med att det är för jävla gott med godis och kakor efter en tur, det är dessutom nyttigt. Skönt att folk inte lider av någon kolhydratskräck här i Holland.

Som jag var inne på förut så är det i princip lättare att sköta kosten när man idrottar än när man inte idrottar och jag ser alldeles för många exempel på människor som äter som icke-idrottare trots att de lägger ner många timmar på sin träning (eventuellt på grund av LCHF-ambassadörer som senare lågmält fått krypa till korset och erkänna att de visst äter kolhydrater). Å andra sidan är det nog ännu vanligare med folk som äter som idrottare (mycket, kalorier, kolhydrater, salt) trots att de inte idrottar och utanför idrottsvärlden är det metabola syndromet såklart en större bov än ortorexin.

Tips från coachen

Simon jobbar som tränare för cyklister via www.toppfysik.nu, höjdpunkterna i tränarkarriären är b.l.a. guldmedalj i veteran-VM samt pallplatser i elitklassen på bl.a. SM. Utöver att styra upp träningsplanering arrangerar han även omtyckta träningsläger för cyklister i sitt nya hemland Holland.

Simon har en internationell elitcyklistkarriär bakom sig och en kandidatexamen i träningslära på GIH i Stockholm.