Blogg

Motiverad, eller inte?

Målmedvetenhet, driv, motivation eller vad man väljer att kalla det är väldigt avgörande genom hela livet. Det krävs för att lyckas uppnå sina mål oavsett om det gäller skola, arbetsliv, ekonomi, träning, skador, sjukdomar, ja ”you name it”.

Kloka ord!

Kloka ord!

Nu tänkte jag här hålla mig till träningsdelen, utan motivation och målmedvetenhet är det givetvis svårt att släpa sig ut på ett träningspass när soffan bara står där och väntar på att du ska komma och lägga dig. För egen del är det väldigt viktigt att ha ett mål att träna emot, annars är det lätt att man blir lat och ställer in allt för många pass. Jag tror även att det är viktigt att sätta upp realistiska mål med mindre delmål på vägen för att resan inte ska kännas för lång. Man måste hitta något som ger drivet och motivationen att nå dit man vill. Det är väl bara fantasin som sätter gränser för vad man har för målbild. Det kan vara att man vill ställa av bästa kompisen nästa år, slå något rekord man har på hemmabanan, gå ner i vikt, må bra, ta sig runt Tjejvättern, Halvvättern el Vätternrundan på ett bra sätt, klara någon viss tid på nämnda lopp, vinna Tour de France el VM, rehabilitera en skada, ja som ni märker så finns det oändligt många mål man kan ha. Hitta ett som passar just dig! Sätter man mål som inte är realistiska så är det lätt att tappa sugen på vägen.

Målet uppnått med råge på Cykelvasan -16

Målet uppnått med råge på Cykelvasan -16

Samma sak med träning, sätt inte onödig press på dig själv genom att göra träningsprogram som skulle få Peter Sagan att storkna, då är det lätt att det fallerar i ett tidigt skede, att man inte orkar och tappar sugen helt och hållet. Ett kort och lätt pass är bättre än en heldag på soffan! Jag har inga träningsprogram som är huggna i sten, det finns en grundtanke som jag försöker hålla mig till. Men jag är absolut inte främmande för att ändra på några pass eller ta det lugnt ett tag om jag känner att jag behöver det. Det händer inte allt för sällan att jag sätter mig på Monarken med inställningen att blir det 20min så är det bättre än inget i stället för att ett planerat monsterpass får mig att avstå helt. I höstas tog jag ett break från alla träning i nästan 2 månader då säsongen vart längre än jag tänkt och jag var rätt less på cykel just då. Samma sak förra veckan då vi var på semester med familjen, det vart 50min träning den veckan. Känner ingen panik över det, 50min är ju trots allt bättre än inget! I stället har jag kommit hem till våren med nytt träningssug. Jag tror på att ta det lite lugnt fram till nyår, kanske ännu längre om man inte är sugen. Att ta någon vecka eller några dagar utan träning på vintern kan det lätt vara värt för att hålla suget uppe. Det är ju trots allt nu det är viktigt att man har suget och tycker det är kul, kör man för mycket på vintern kan motivationen vara som bortblåst lagom till våren. Det är ju nu det är viktigt att vara motiverad och träna bra fram till årets mål. Just kul, det är ju väldigt viktigt att man känner någon glädje i det man gör, annars blir det svårt i längden. Tycker man cykling suger så är det nog bättre att hitta en träningsform man tycker är kul, annars blir det lätt ”nyårs- fenomenet”, man tränar en månad sen skiter man i det till nästa nyår. Alla pass är givetvis inte kul men då får man försöka tänka positivt. Det är ju trots allt kul att rulla in i Motala efter Vätternrundan på ett nytt personbästa. Tycker man cykelveckan i Motala känns avlägsen i november så hitta något annat att se fram emot som ligger närmare i tiden. Boka en veckas läger på varmare breddgrader att se fram emot eller planera in ett motionslopp som ligger tidigt på våren.

Cykla i bergen på Mallorca kan vara en bra att se fram emot. Sa Calobra på bilden.

Cykla i bergen på Mallorca kan vara en bra morot att se fram emot. Sa Calobra på bilden.

Lite nytt material kan framkalla lite sug. Detta är pärlorna jag ska bruka i år.

Lite nytt material kan framkalla lite sug. Detta är pärlorna jag ska bruka i år.

En ny eller uppgraderad cykel kan också göra susen för motivationen. Träna i gott sällskap är ju fantastiskt bra om man saknar lite sug, man har en tid att passa vilket gör att man inte skjuter upp träningen. Man träffar sina kamrater och får bra sparring. Man kanske får en tankeställare när kompisen helt plötsligt är starkare vilket gör att man hittar ett nytt delmål.
Var smart, långsiktig och se till att ha kul så kommer det per automatik! Soffan kommer alltid finnas kvar så känn ingen oro för det 🙂

Ligga på soffan får man göra EFTER träning om man nu mot förmodan inte har något bättre för sig.

Ligga på soffan får man göra EFTER träning om man nu mot förmodan inte har något bättre för sig.

—————————————————————————————————————————
Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium och Thule.

Elitmotionärens vardag

//AMBASSADÖR HALVVÄTTERN (med flera) 2017// Pappan, maken, Motalasonen ... och elitmotionären, som återupptog cyklingen för ett par år sedan efter ett tioårigt uppehåll. Ska i sommar cykla tre lopp under cykelveckan – som minst. Det kan bli MTB-Vättern också. Tävlingscyklade fram till 20-årsåldern, men tog mig upp på cykeln igen som rehabträning efter en ryggoperation. Då fastnade jag åter för både träningsformen och sporten. Som ambassadör ska jag dels ge mina tips på hur man kan förbereda sig inför Vätternrundan, dels se hur man kan få ihop sin träning med vardagslivet.