Blogg

Ska vi ha avståndsregel mellan bil och cykel i Sverige?

Detta är en debatt  som är het inte bara i Sverige, utan runt om i hela världen. Några länder har kommit längre än här och skapat regler för att undvika fler skadade och döda.

Bilden ni ser här är från Australien. Jag har själv bott på vägarna med min cykel. Under mina 22 år som aktiv körde jag 48 000 mil varav de flesta i Sverige och Italien. Visst har jag haft tur då det vid några tillfällen varit små marginaler, men jag har aldrig varit inblandad i olycka med fordon. Däremot har jag vurpat en hel del men då har det varit vi cyklister som stångats  och skapat olyckor men det är en annan historia.

Tillbaka till det hat som på en del ställen vuxit upp mellan bilister och cyklister. Jag tror att bägge parter gör sämre saker i trafiken men likväl, kan vi inte acceptera varandra? Helt ärligt förstår jag inte hur denna ovänskap kan komma till. Tänker att en bilist som får för sig att trängas med en cyklist har ett barn eller barnbarn som börjar cykla. Är det okej för denna bilist att jag försöker köra ihjäl hans barn eller barnbarn med min bil när han är ute och tränar?

Jag stöttar alla de organisationer och grupper som jobbar för 1,5 meters-regeln i trafiken. Allra helst skulle jag vilja se en acceptans och samarbete mellan alla oss trafikanter så att vi inte behöver tänka på att det finns regler utan vi hjälps åt i trafiken.

 

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.