Blogg

Cykelsporten tappar folk

Tittar vi på cykelsporten så har vi ett stort tapp som har pågått i 20 år. Egentligen har vi inte tappat cyklister, men vi har tappat den ålderskategori som gör att vi får en cykelelit.

Ett vanligt beteende är att man cyklar i ungdomsåren. Helt plötsligt i 20-årsåldern  glider man in på en annan bana genom att studera eller jobba intensivt alternativt skaffa familj eller bygga hus. Allting som ofta ödelägger en cykelkarriär. För någonstans kryper det fram att cykelsporten är ganska rolig då många gör ett uppehåll på 25 år för att sedan återuppta cyklandet igen.

Tittar vi i gruppen 50-åringar har vi inte backat utan tvärtom så växer denna åldersgrupp cyklister. Problemet är att vi inte får framgångsrika idrottsmän som kan bli kända och leva på sitt idrottande, för de lägger flesta av. När åldersspannet har blivit iskallt för att vara tävlingscyklist så återupptas karriärer.

Hur ska vi vända på detta? Hade alla 50-åringar som nu cyklar haft samma gnista när de var 20 så hade vi varit en A-nation i sporten. Tack och lov är det några få duktiga elitcyklister som håller den svenska cykelflaggan i topp. Och dessutom så har vi i Sverige en härligt stor samling cyklister som passerat Tour de France-åren.

När du vill nå dina mål

Glenn Magnusson är före detta proffscyklist och landslagstränare. Han har varit cykelproffs i fyra olika stall (Amore & Vita, US Postal -Service, Farm Frites och DOMO - Farm Frites) mellan 1996 och 2001. Deltagit i sju Grand tours (Giro d’Italia, Tour de France och Vueltan), varav tre etappsegrar i Giro d’Italia. Tio världsmästerskap och tre OS. Tvåfaldig svensk mästare. De senaste åren har han varit landslagstränare för herrar, damer och juniorer, och varit ledare på bland annat nio VM och ett OS. Numera är han egenföretagare och driver Cykelaptit samt webbsajten cykeltraning.se där han skapar personliga träningsprogram.