Blogg

Att bygga mental tålighet

Idrottspsykologi var mitt huvudämne på Högskolan i Halmstad. Jag har alltid varit intresserad av hur människan fungerar, fascinerats av vad som gör oss till dem vi är. Hur kan man göra då för att hjälpa sig själv vara den bästa jag i en given situation?!

Jag tänker dela med mig av mina strategier jag tar till i tränings- och prestationssammanhang. De är en blandning av kunskapen jag läst mig till och mina personliga idéer om vad som bygger mental tålighet.

img_2548

Se vägen framför dig! (foto från husbilssemester i NZ)

De psykologiska processer som pågår i varje given stund, i ett möte med någon, en social situation, en akut händelse eller i sitt egna sällskap, definierar vilka vi är både för oss själva och andra. Och hur vi är är för alltid cementerat, eller? Nej, hjärnan är fantastiskt föränderlig och vi kan  förändra vårt tänkande och därmed vårt beteende hela livet igenom. Så jag kan alltså själv bestämma hur jag vill reagera och agera – häftigt!

Det går att jämföra med fysisk träning, att träna upp sig för en specifik förmåga. Exempelvis; du önskar bli bättre på att springa så du börjar lägga mer tid på att träna löpning. Du tränar fler pass löpning än annars och du varierar på vilket sätt du löptränar – kortintervall, långintervall, snabbdistans, backträning, m.m. Att träna sitt tänkande fungerar egentligen likadant, vi behöver öva på att tänka annorlunda för att kunna hantera en given situation på ett mentalt starkare sätt.

vi behöver öva på att tänka annorlunda för att kunna hantera en given situation på ett mentalt starkare sätt.

Vad vi känner och tänker talar om för vår hjärna hur vi ska bete oss, men förhållandet är även det omvända! Jag kan alltså välja att bete mig på ett visst sätt, exempelvis ta i hårdare när det redan gör ont i träningen, för att ge feedback till hjärnan som i stort sett säger ”jag klarar till och med att jobba hårdare, alltså är jag inte trött!”. Eller tvärtom, jag kan välja att tänka annorlunda om det jag upplever, exempelvis; ”min kropp är frisk och mitt sinne är starkt!” när det tar emot fysiskt, så kommer den tanken att boosta min förmåga att jobba vidare. 

Maorierna lipar för att skrämma fiender, kanske kan det skrämma bort inre tvivel också!

Maorierna lipar för att skrämma fiender, kanske kan det skrämma bort inre tvivel också!

Strategier när man har en tung dag, är sliten och kanske omotiverad. Beroende på hur tufft passet är och hur närvarande jag orkar vara i upplevelsen väljer jag en av strategierna nedan.

Vara närvarande i det ”obekväma”

  • Lyssna på en låt hela passet igenom – monotont & meditativt!
    • Cykla utan musik! – verkligt scenario, man lär sig lyssna på och förstå kroppen
    • Vara närvarande i känslan – att vara still i blicken och undvika onödiga rörelser, att fokusera på uppgiften här och nu. Du lär dig uppskatta det tuffa arbetet och förstå att du faktiskt klarar av det!
    • ”Jag kan, jag vill/ jag är stark!” – affirmationer att uttala högt eller i huvudet för att bekräfta för sig själv att man kan fortsätta.

Distansera sig från det ”obekväma”

  • Lyssna på sin absoluta favorit-musik
  • Tänka på annat än pågående aktivitet – flytta fokus från det som är tufft
  • Välja ut tekniska detaljer att fokusera på – axlar ner, rytmiska andetag, förankrade sittben, m.m.
  • Sätta upp flera små delmål – exempelvis fokusera på att beta av 3min i taget
  • Grimasera av rätt anledning! – ansiktsuttryck ger starka signaler till hjärnan, så grimasera om det ger dig styrka men kom ihåg att du samtidigt slösar viktig energi.

Strategier när man har en bra dag

Sådana dagar är det enkelt! Men då vill jag också se till att nyttja tillfället på bästa sätt och göra insatser som ytterligare höjer min förmåga till nästa gång.

  • Finslipa på det tekniska – passa på när man är stark att göra saker till perfektion!
  • Njuta! Belöna kroppen och huvudet genom att fira av ett leende  eller ropa ut något peppande – befästa den positiva känslan i kroppen!
  • Vara närvarande i den tuffa känslan – lättare att våga vara utanför trygghetszonen

Skapa bästa förutsättningarna inför ett pass;

  • Mobilitet/uppvärmning => få tillgång till och tillit till kroppen => blir mental styrka
  • Lugn & ro – koll på rutinerna => trygghet och en bas för god prestation
  • Ladda med bra musik, dansa! Att sätta igång lite lycko-hormoner inför träning stimulerar positivt tänkande och energin och ökar chansen att få till ett riktigt bra pass!

In med en tiger i tanken!


Mitt pass imorse krävde massor av strategier, jag var inte helt i slag och skulle köra 40min på FTP – en utmaning! Jag höll ut och presterade riktigt bra, hade belöningen av att öppna paket från sponsorn Thule framför mig så det drev på lite extra, hahaha!

Mer mentalt än fysiskt utmanande idag!

Både mentalt och fysiskt utmanande idag!


Funderar du på att cykla Tjejvättern?! Anmälningsavgiften höjs efter den 15/3 så anmäl dig nu! Du kommer få en fantastisk upplevelse oavsett om du deltar med vänner eller antar utmaningen själv – cykelvänner får du på vägen!


Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium och Thule.

Stark i Funäsfjällen

//AMBASSADÖR TJEJVÄTTERN 2017// Den personliga tränaren och deltidsbrandmannen som gärna ger tips om träning och hälsa, som varvar cykling med yoga, tyngdlyftning med poesi. Bor tillsammans med min sambo Christian och katten Doris i vacker fjällmiljö i Funäsdalen. Under min ambassadörstid kommer ni få följa mig i min helhjärtade satsning mot en riktigt snabb Tjejvättern. Jag kommer ta mig an utmaningen tillsammans med CK SubXX och i cykelkalendern 2017 finns sedan tidigare träningsläger och starter i andra lopp inplanerade.