Miljöarbete, Vätternrundan 2013, Foto: Micke Fransson
Artikel

Vätternrundan om nedskräpningen: ”Ett problem vi jobbar med”

2016-06-23

Så himla mycket skräp. Så massa mycket jävla skräp på en del ställen att det är riktigt, riktigt pinsamt.”
Så skriver bloggerskan Elna Dahlstrand bland annat på sin blogg elnadahlstrand.se efter att hon upptäckt väldigt mycket skräp vid vägkanten efter Vätternrundan.
Vätternrundans arrangemangschef Sven Montelius inser problemet, men säger också att man jobbar hårt med frågan.
– Vi vill att loppet ska förknippas med något positivt och cykeln är ju ett miljövänligt fordon, säger han.

Att det slängs mycket under motionslopp är inget nytt. För Vätternrundan är såväl skräphantering som miljö- och hållbarhetsfrågor väldigt viktigt. Under de senaste åren har man infört så kallade skräpzoner, där Vätternrundan har satt ut nät, som ska samla upp skräpet och underlätta städningen.
– Det har blivit bättre, men samtidigt fortsätter vissa cyklister att slänga saker även utanför dessa zoner. Det är ett problem som finns och är inget att hymla med, säger Sven Montelius, som uppskattade Elna Dahlstrands inlägg om det upphittade skräpet.
– Det var jättebra skrivet och det är bra att man belyser problemet.

Under Tjej- och Halvvättern städar Vätternrundan, med hjälp av olika föreningar, i stort sett hela banan. Men under Vätternrundan finns inte den möjligheten.
– 30 mil är väldigt långt, och går längs många stora vägar. Men vi jobbar på att hela tiden förbättra förutsättningarna för att man lätt ska kunna slänga sitt skräp. Både längs banan och i depåerna. Samtidigt har vi kontinuerlig dialog med våra samarbetspartners för att ta fram bra produkter som ska göra det enkelt att göra rätt, säger Sven Montelius.
– Vi kommer att kämpa vidare med den här frågan och hoppas öka medvetenheten hos varje cyklist.

– – –

Cykla.se har sökt Elna Dahlstrand. Hela blogginlägget går att läsa här.