Ta bort smutsen direkt efter att du har använt din cykel. Det mår cykeln bäst av.
Lera, smuts och damm letar sig lätt in i cykelns olika delar och det gäller att tvätta bort det direkt.
Cykeltvätt är kanske inte det roligaste att göra, men det är viktigt för att cykeln ska fungera bra.
Artikel

Tvätta din cykel – men skippa högtryck

2018-09-19

Cykelvård är kanske inte det roligaste att göra efter en tur på hojen, men nu när hösten är på gång är det ett måste.
Regn och leriga vägar kan ställa till det rejält för känsliga cykeldelar som inte mår bra av att inte skötas om.
– Men använd inte högtryck. Cykeln blir visserligen skinande ren, men trycket kan ställa till mer skada än nytta, säger cykelveteranen Roger Sjöberg.

Roger vet vad han talar om, både som landsvägs- och MTB-cyklist och ett 40-tal Vätternrundan på sin meritlista, även om det numera ”bara blir 20–25 mils cykling varje vecka”.
Rengöring är A och O efter ett lopp eller träningspass.
– När det handlar om MTB är det inte ofta man kommer hem utan att behöva tvätta och smörja. Är det inte skitigt så är det dammigt och det måste tas bort.

Kedja, drev och skivbromsar är det absolut viktigaste. Här hittar smutsen och dammet enkelt små utrymmen som det tränger in i och det är oerhört viktigt att få bort det. Gärna direkt efter avslutat pass.
– Allt beror visserligen på förutsättningarna. En söndagsåkning när solen skiner klarar man sig kanske bra, men det är lika bra att ta det säkra före det osäkra, säger Roger som höjer ett varningens finger för att använda högtryckstvätt på cykelns känsliga delar.
– Högtryck går bra på däck och fälgar. Sedan får man stänga av trycket och tvätta med en mjukare vattenstråle. Vev- och styrlager kan ta skada, liksom kedja, stötdämpare och bromsar, eftersom vattnet kan tränga in i små utrymmen där det inte hör hemma.

Det är just de här delarna på en cykel som behöver extra omsorg. En normal standardtvätt, för att få cykeln att skina ren och snygg, har inget med dess funktion att göra.
Tvättar du din cykel direkt finns även fördelen med att den kommer att hålla längre samtidigt som miljön mår bra om du dessutom skippar lösningsmedel.
– Själv tvättar jag bara mina cyklar med vatten utan några medel eller kemikalier. Jag tvättar av och smörjer, säger Roger.
– Särskilt kedjan är noga, här måste man vara rädd om den olja som finns inne i kedjans rullar. Tvätta med vatten och spraya sen på ny olja och torka, spraya och torka igen tills kedjan är ren och välsmord. Här hör inte lösningsmedel hemma alls anser jag.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Petter Blomberg, Jonas Swanberg