Stefan Nilsson, en av Sveriges mest kända och pricksäkra trendspanare.
Artikel

Trendexperten cykelspanar – undervattenspinning nästa stora grej

2018-12-30

Att resa framåt i tid för att upptäcka nya fenomen är ännu inte möjligt. Men att prata med Stefan Nilsson är nära nog. Han har sedan millenniumskiftet arbetat med trendspaningar. För Cykla.se berättar han om vilka stora cykeltrender vi kan förvänta oss framöver.
    – Jag är helt säker på att våra städer kommer att fyllas med allt fler cyklister, säger han.

Det vi vill och det vi drömmer om. Det är trender, enligt experten Stefan Nilsson. I sin vardag är han ständigt på jakt för att hitta nya företeelser och beteenden. Inom cykling är det enkelt att peka på nya fenomen som har slagit igenom. Och fler lär det bli.
Lånecyklar, cykelresor och året runt-cykling är några exempel som Stefan nämner i förbifarten.
    – Vi går mot att sluta konsumera och i stället söka efter upplevelser. Där växer cykling som livsstilsbeteende tokmycket. Cykeln ses som ett vardagsfordon och det är fräckt att ta sig fram på två hjul. Man vill leva cykellivet och hänga med i utvecklingen. Det visar sig inte minst genom att familjer börjar köpa större cyklar där de kan lasta både matkassar och barn.
– Jag är helt säker på att våra städer kommer att fyllas med allt fler cyklister. Det är en jättestark trend och man kan verkligen säga att elcykeln tar det till en ny nivå.

En annan cykel- och motionstrend som Stefan spår kommer att hitta till Sverige inom kort är undervattenspinning.
    – Det kan mycket väl bli nästa stora grej. Dock är det relativt svårt att få till och kan kräva att man behöver en pool med grejerna i den permanent. Jag har sett att det börjar slå i New York och London och det kan vara så att det bara är en tidsfråga innan det sätter sig här också.

Ser du några uppenbara trender som rör cykellopp?
– En ganska ny iakttagelse är att millenniegenerationen inte rör på sig för att tävla. Det tror jag handlar om en generationsfråga, att unga människor vill springa, cykla och motionera för att hålla hälsan i schack. Däremot börjar tävlingsinriktningen försvinna, säger Stefan Nilsson.

Stefan utvärderar potentiella trender utifrån fyra olika parametrar; iakttagelser, statistik, intervjuer samt historisk kontext.
    – Utifrån de förutsättningarna gör jag min analys och försöker se om det sker en förändring. Det är just förändringen som är intressant, det är den som blir trenden, säger han och fortsätter:
– Ytligt sagt kan man säga att trender är det vi vill se och det vi drömmer om.

Stefan Nilsson beskriver Sverige som extremt trendintresserat, ”bland de mest intresserade i världen”, och det är främst för att vi dagligen kommunicerar om nyheter och är nyfikna på det senaste. Dock är det sällan som några trender föds i landet.
    – Trenderna skapas internationellt, i regel i New York, och färdas hit väldigt fort. Det finns en modern myt i Sverige om att vi är ett modernt testland, vi vill gärna att det nya ska gå genom New York innan vi tycker att det är coolt eller tar in det i vår vardag.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat