Artikel

Traditionen fortsätter – världseliten till Vårgårda

2017-08-10

Förra året blev det hemmaseger. I helgen är det dags för damernas världscup att komma till Sverige igen. Med ett rekordstort startfält.
– Det är fler bra lag och större bredd än någonsin, säger tävlingsledaren Helen Henriksson.

Sedan 2006 har Vårgårda varje år bjudit in damernas världselit till cykelfest. Så också i år. Något som Helen Henriksson tror betyder mycket för damcyklingen i landet.
– Det är lite häftigt. Man vill tro att det betyder mycket. Att det kan visa unga cyklister att det är den här nivån man kan hamna på. Dessutom är det kul att kunna visa upp att det finns svenska tjejer där ute i de här lagen som kan bli idoler, säger hon.

Under åren har det blivit hemmasegrar två gånger, dels debutåret 2006 genom Susanne Ljungskog, dels i fjol när Emilia Fahlin överraskade de flesta genom att komma först över mållinjen. I år kommer hon tillbaka för att försvara titeln i linjeloppet på söndag.
– Hon har gjort bra resultat, gillar banan och är en slitvarg. Men det finns andra starka svenska namn också. Hanna Nilsson som har åkt jättebra och gjort bäst resultat av svenskorna i år, Sara Penton som vann SM-guld och Sara Mustonen som jag också har förstått kommer att köra på söndag, säger en förväntansfull Helen Henriksson.

För tredje året i rad kommer söndagens linjelopp även att sändas i SVT, vilket också lyfter tävlingen, menar Helen Henriksson.
– Det gör att man exponerar damcyklingen på ett annat sätt. Tittarsiffrorna var bra redan förra året, men jag hoppas att det blir ännu bättre nu.

Men först väntar lagtempot under fredagen, där 21 lag kommer att göra upp om det enda lagtempoloppet som är en enskild UCI-tävling. Övriga lagtempolopp under säsongen ingår i andra etapplopp.
– Det är särskilt kul med tanke på den lagtempohistoria som finns i Vårgårda, med bröderna Petterssons VM- och OS-medaljer från 1960-talet. Lagtempo hör helt enkelt ihop med Vårgårda.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Vårgårda CK/Christer Hedberg


Världscupen i Vårgårda

  • Fredag 11 augusti 17.30: Crescent Vårgårda Team Time Trial
  • Söndag 13 augusti 09.35: Crescent Vårgårda Road Race