J.Lindeberg-vd:n Stefan Engström är en hängven cyklist.
Stefan Engström åker gärna på cykelresor, i höst väntar troligtvis USA.
Cykelmodet är så klart viktigt för Peak Performance-grundaren och J.Lindeberg-vd:n Stefan Engström.
Artikel

Cyklande modemogulen går all in på cykeln

2018-05-07

Han har varit en av Sveriges bästa utförsåkare, grundat klädjätten Peak Performance och sedan 2007 är han vd för klädmärket J.Lindeberg.
    Stefan Engström är också en hängiven cyklist som sällan hoppar över ett riktigt äventyr.

I sina yngre dagar var Stefan Engström ett stort framtidsnamn i utförsåkning. Han skördade stora framgångar på 1980-talet med segrar både på SM och i världscupen. När skidkläderna inte satt som han ville tog han saken i egna händer och grundade Peak Performance. Det blev startskottet till Stefans karriär inom modebranschen.

Åren gick och Peak Performance blev ett nästintill självklart klädval i skidbackarna. Hungern efter en ny utmaning blev större och 2007 tillträdde Stefan som vd för J.Lindeberg.
    Ett klädmärke som efter Stefans intåg expanderat globalt och numera, utöver sina plagg med en stilren look, har satsat allt mer på kläder för en aktiv fritid.
    – Cyklingen har vi kommit in på mycket tack vare mitt intresse. Vi satsar på activewear och hela den grenen har blivit mer modeinspirerad. Jag ser det som en livsstil att cykla. Det är stort och slår på alla håll, titta bara på elcykeln, hela branschen har exploderat på sistone. Cykeln används både i vardagen och till elitmotion, säger Stefan Engström.

För några år sedan lanserade J.Lindeberg tillsammans med Bikeid en designcykel, och precis som med klädkollektionen för cyklister låg Stefans intresse till grund.
    – Vi tittar faktiskt på att lansera en ny cykel. Precis som den förra kommer den vara cityinspirerad till utseendet. Bikeid har specialiserat sig på just sådana cyklar.

Det var först i slutet av 1990-talet Stefan blev cykelfrälst. Sin första ”riktiga” cykel köpte han 1998.
    – Cyklingen i sig var stor innan, men det var där någonstans som det blev hippt. För mig har det bara fortsatt sedan dess och förra året fick jag ihop över 600 mil på cykeln. Vissa år har det till och med blivit ännu mer än så.
    En av anledningarna till att det blir så många mil på sadeln är de långa cykelresorna han åker på varje år. Och långa är precis vad de är. Eller vad sägs om Åre–Stockholm, Oslo–Köpenhamn eller Seattle–San Fransisco?
    – Vi är ett gäng som åker i väg och cyklar en längre distans, ofta en bra bit över 100 mil. Jag har en kompis som arrangerar resorna och de är helt fantastiska. Vi cyklar i flera dagar och man blir helt frånkopplad från allt annat. Det enda vi gör är att cykla, äta och sova. Det ger energi och samtidigt får man vara med om magiska naturupplevelser.
    – Efter varje gång känner jag att det är färdigt med sådana resor, men så fort någon börjar planera nästa äventyr blir jag sugen igen. Vi åker nog till USA i höst och innan dess åker vi till Mallorca under våren, säger Stefan.

Sedan tio år tillbaka är Stefan bosatt i schweiziska Zermatt, nära den italienska gränsen. Där finns det gott om fina cykelvägar och inte sällan ger han sig i väg med sina cykelkompisar.
    – Zermatt ligger mitt i smeten för bra cykelturer och det är väldigt mycket uppför. En fördel med att bo här nere är att det går att cykla nästintill året om, så mina vänner kan komma upp i över 2 000 mil på ett år. Det är en stor skillnad mot det svenska klimatet som inte alltid är med oss cyklister.

Så fort någon börjar planera nästa äventyr blir man sugen igen.

Genom åren har det även blivit en del tävlingar, och utöver ett par Gran Fondo i New York och Rom ser han varje år till att cykla ett lopp runt Genèvesjön.
    – Vi är ett gäng som brukar cykla lite lopp när det passar. Vi har också pratat om att cykla Vätternrundan ihop, det vore superkul. Jag har cyklat runt Vättern tre gånger tidigare men det kräver att jag är med och tränar ordentligt. De gångerna jag varit med har det passat i tiden och jag har fått köpa en restplats dagarna innan. Med lite träning och ett bra gäng kan jag absolut tänka mig att göra det igen.

Med Stefans bakgrund inom skidåkning och det faktum att han cyklar flera hundra mil om året samt driver ett företag som tillverkar både cykelkläder och snart ännu en designcykel kvarstår så klart frågan:

Cykling eller skidåkning?
– Haha, det var inte schyst. Numera tror jag att jag åker lika mycket. Men jag har ju en längre och starkare historia inom skidåkningen, så det blir tyvärr svårt att säga cykling, säger Stefan.

Text: Johan Fransson
Foto: Jonas Söderqvist


Stefan om cykelmodet

Hur ser du på cykelklädernas utveckling?
– Som jag ser det finns det två tydliga trender. En som är superteknisk med nya material, sömlös minimalistisk och en som är lite mer retro med inspiration från Italien med ull.

Hur tror du en cykeldräkt ser ut om tio år?
– Alla detaljer kommer säkert att utvecklas. Jag tror att det kommer mer inbyggda funktioner med solskydd och laddningsmöjligheter till mobil och Garmin. Det kommer säkert mer AI (artificiell intelligens) med information i glasögonen.

Hur viktigt är det att se bra ut på cykeln?
– För mig är det en av anledningarna till att jag gillar cykling. Jag går all in med rätt längd på strumpor, snygga skor och rakade ben. Cykling är en sport för esteter.

Vad har du helst på dig när du cyklar?
– Jag kör på två inriktningar. En superclean, enfärgat utan loggor och en lite mer retro/stripe look.

Vad har ni utgått ifrån när ni tagit fram J.Lindebergs cykelkläder?
– Vi har inspirerats mycket av våra skidkläder med rena färger och vår tydliga signature stripe. Vi gör en mycket uppskattad, limiterad kollektion som finns i vår webbshop.


Stefan Engström

Ålder: Fyller 58 i år.
Familj: Fyra barn mellan 6 och 28 år.
Bor: Zermatt, Schweiz.
Cyklat Vätternrundan: Tre gånger.
Bästa cykeltur: ”Att cykla längs Oregons kust i september är helt magiskt”.
Motto: ”Ha kul varje dag”.