Artikel

Spektakulär slopestylebana: ”Större än någon annan i Norden”

2017-07-31

– Det blir en sjukt viktig tävling på en fett grym bana.
   Som gammal downhill- och freeridecyklist, men även som rutinerad banbyggare, vet Cim Bergström vad han har talar om.
   Slopestyletävlingen på Vättern Bike Games kommer att bli spektakulär.

Cim Bergström kan inte nog förklara hur viktig den här tävlingen är. Inte bara för att stora delar av världseliten finns på plats på Dunteberget i Motala den 6–8 oktober, utan även för att det kommer att få sporten att växa och utvecklas.
– Cykelsverige, och vi atleter på hjul, behöver detta, säger Cim.
– Att göra det med uppbackning av Vätternrundan och deras expertis och sedan kunna utveckla hela konceptet känns väldigt hoppfullt.

Det är Cim Bergström som leder byggarbetet av den 200 meter långa slopestylebanan. Till sin hjälp har han ”dirt-åkaren” Simon Johansson och före detta MTB-proffset Linus Sjöholm och tillsammans tänker de skapa något som aldrig tidigare har byggts i norra Europa.
Banan är byggd i en slänt och går från vänster till höger och sedan tillbaka vilket gör att nedifrån kommer publiken att kunna se all action från en och samma plats.
– Vi bygger en bana som är större än någon annan i Norden där vi vill hjälpa atleterna att utmana sig själva och få känslan av hur det kan kännas på internationella tävlingar. Samtidigt som vi skapar förutsättningar för de svenska Pro-Atleterna att få köra en fet bana på hemmaplan, fungerar den som en språngbräda för de yngre förmågorna som kommer bakom.

Vad är A och O att tänka på när man bygger en sådan här bana?
– Fluidity och Airtime, så snarare F till A, säger Cim och skrattar.
   – Det  man vill få fram är ett flyt i åkningen så att du inte ska behöva ta ett enda tramptag när du väl rullar ut ur starttornet.

Vad ska en bana innehålla?
– Inga direkta krav finns utan här gäller det att anpassa sig till de möjligheter och förutsättningar man har framför sig. Allt för att göra en så intressant och kreativ bana som möjligt för både publik och atleter. För att bli en del av FMB-touren som rullar världen över finns krav på prispengar och antal hopp. Till i år har vi inte fokuserat på något av detta utan valt att lägga energin och kraften på att leverera en grym tävling med hög nivå.

Grunden till banan lades redan under en intensiv arbetsvecka i juni, detta för att marken skulle få chansen att sätta sig ordentligt. Innan tävlingen kommer man att gå över banan med finare Pinnemomassa för att höja säkerheten och ge de tävlande en mjukare och slätare yta att rulla och landa på.

Vad har du själv för bakgrund?
– Jag kommer med en hel del ”skit” under naglarna sedan åren som downhill-cyklist och har bland annat arrangerat flest tävlingar inom MTB-, BMX- och Dirt/Freeride-scenen än någon annan i Sverige. Men en tricksare har jag aldrig varit.
– Jag har försökt en del men det har mest gjort ont med bland annat ett brutet revben, knäckt lillfinger, spräckt njure och en del annat mysigt. Men det lär bli en del bra historier när man väl sitter där på hemmet …

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Cim Bergström


Slopestyle

Slopestyle är en bedömningssport med olika hopp på en bana. Målet på tävlingen är att få så höga poäng som möjligt genom att göra avancerade trick och binda ihop dessa till ett sammanhängande och stilfullt åk. Man kan dra paralleller med slopestyle inom skidåkning och snowboard.